İSTANBUL (CİHAN)- Ev sahiplerinin genelde elden almayı tercih ettiği depozitoyu bankaya yatırma zorunluluğu getirildi. Depozito bedelinin bankaya yatırılması ile güvence bedelinin gerçek anlamda güvence bedeli olarak kullanılmaya başlanacağını vurgulayan Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, açılacak hesabın da ortak olması gerektiğini belirtti.
Ev sahibi ve kiracılar arasında ihtilaflara yol açan depozito konusunda açıklama yapan Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, her iki tarafa da önemli uyarılarda bulundu. Borçlar Kanunu'nun 342. maddesinin kiraya verene ödenen depozitonun kullanım şeklini tamamen değiştirerek kiralamaya farklı bir boyut kazandırdığını kaydeden Erilkun, bugüne kadar kiraya verenin elden almayı tercih ettiği depozito bedelinin taraflarca bankaya yatırılması konusundaki yasal zorunluluğa dikkat çekti. Erilkun, "Depozito bedeli, mecurda (kiraya verilen şey) kiracının kullanımından ötürü oluşacak hasarlara ve/veya ödenmeyen faturalar gibi borçlara karşılık kiraya vereni güvence altına alan bedeldir. Bu bedel, genelde elden tahsili ediliyor, son ayın da kirasına mahsup ediliyor. Ancak kiracının uzun zaman ikamet etmesi halinde değer kaybı yaşanabiliyordu. Depozito bedelinin bankaya yatırılması güvence bedelinin gerçek anlamda güvence bedeli olarak kullanımına yönelik bir uygulama olmasının gereğidir." ifadelerini kullandı.
"ORTAK HESAP DAHA HAKKANİYETLİ"
Söz konusu bedelin taraflarca belirlenecek ortak hesapla yönlendirilmesinin hakkaniyet gereği olduğunu vurgulayan Hakan Erilkun, şöyle devam etti:
"Borçlar Kanunu, kiraya verenin aldığı depozito bedelinin yalnızca bankaya koyulmasını öngörmüyor. Aynı zamanda bu bedelin tarafların müştereken belirleyecekleri bir ortak hesapta tutulmasını ve taraflardan birinin değil ikisinin de müşterek karar ve imzasıyla çekim yapılabilecek nitelikte bir hesap olmasını şart koşuyor. Dolayısıyla müşterek hesapta tutulan depozito hem kullanılmadığı dönemde faizle değer kazanacak hem de tarafların keyfiyete dayalı kullanımları ortadan kalkacaktır. Kanunda hesaptan elde edilen gelir faiz geliri olarak açıkça belirtildiği için katılım bankalarına hesap açmak yerinde değildir."
"'DEPOZİTO, 3 AYLIK KİRA BEDELİNİ AŞAMAZ"
Türkiye'de özellikle konut kiralamalarında birbirinden farklı ve keyfiyete dayalı pek çok uygulama örneği yaşandığını ve bu çerçevede depozito tutarlarının uçarı rakamlara ulaşabildiğine işaret ederek, "Kiralama işlemlerinde şartlar, tarafların imzası olsa bile keyfiyete dayalı belirlenemez. Depozito bedelinin 3 aylık kira bedelini aşmaması, katılım bankalarına yatırılamaması, vadeli hesaplarda vadenin kira sözleşmesinin süresi kadar olması bunların başlıcalarıdır." dedi.
CİHAN