TSE Genel Sekreter Yardımcısı Aykut Kırbaş, KOBİ'lerin daha önce TSE'den 4 belgeye kadar destek aldığını hatırlatarak, "Bundan sonra KOBİ'lerin TSE'den alacakları belgelerin belgelendirme ücretlerinin tamamı KOSGEB tarafından hibe desteği şeklinde kuruluşlara geri ödenecek." dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) işbirliğiyle düzenlenen 'Otomotivde Eşdeğer Parça' semineri BTSO hizmet binasında yoğun katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, TOSYÖV Bursa Şubesi Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı ve TSE Genel Sekreter Yardımcısı Aykut Kırbaş katıldı.
Bursalı firmaların yoğun katılım gösterdiği toplantıda 1 Haziran 2015 tarihinde başlayan otomotiv yan sanayisinde eşdeğer parça uygulamaları ve eşdeğer parça belgelendirme süreçleri hakkında bilgilendirme yapıldı. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Bursa'nın gelişmiş altyapısı, genç ve kalifiye işgücü, rekabetçi ve güçlü tedarik zinciri ile Türkiye'nin otomotiv üssü konumunda olduğunu söyledi. BTSO olarak otomotiv sektöründe, Ar-Ge, tasarım ve teknoloji kapasitesini artırarak Bursa'yı teknoloji merkezine dönüştürmeyi amaçladıklarını söyleyen Duran, "Bu noktada Avrupa'nın en iyi otomotiv test merkezini bildiğiniz gibi Bursa'mıza kuruyoruz. Yerli otomobilin üretimi konusundaki inancımızı ve kararlılığımızı da yaptığımız açıklama ile tüm Türkiye'ye duyurmuştuk. İnşallah kentin ortak inanç ve kararlılığıyla ilk yerli otomobili Yenişehir'de kurulacak merkezde test etme ayrıcalığına sahip olacağız." dedi.
9 AYDA 25 PARÇAYA BELGE VERİLDİ
1 Haziran 2015 tarihinde başlayan eşdeğer parça uygulaması ile TSE'nin onaylayacağı muadil ürünlerin orjinal parçalar yerine kullanılmaya başlandığını hazırlatan TSE Genel Sekreter Yardımcısı Aykut Kırbaş, "Eşdeğer parça bizim için gözümüzün nuru olan çok önem verdiğimiz bir faaliyet alanımız. Ekim ayında ilk belgelendirmeleri yaptık. Şu an için 3 firmanın toplam 25 tane belgesi verilmiş durumda. Ancak test aşamasında olan ve nihai aşamaya gelen 16 firmamızın toplam 89 belgesi bulunuyor. Diğer 14 firmamızın 84 parçaya ait işlemleri ise müracaat aşamasında." diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı hükümet programında TSE belgelerinin desteklenmesinin de yer aldığını hatırlatan Kırbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Daha önceKOSGEB tarafından en fazla 4 belgeye kadar belge başına 2 bin 500 liraya kadar destek sağlanıyordu. Artık TSE belgelerinde böyle bir sınır yok. Alacağınız her belgenin belgelendirme ücreti KOSGEB tarafından hibe desteği şeklinde tüm kuruluşlarımıza ödenecek. Aynı şekilde yaklaşık yüzde 50'ye varan oranda laboratuvar hizmetleri desteği de KOSGEB tarafından verilmeye devam edilecek."
Türkiye'de artık otomotiv sektörü denildiğinde Bursa'nın akla geldiğini kaydeden MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gürses, "Bursa hem otomotiv ana sanayi hem de yan sanayide son yıllarda ciddi bir atılım gerçekleştirmiştir." ifadelerini kullandı.
CİHAN