Koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması iş dünyasının umudunu kırdı


Genel seçimden sonra iki aydan fazla bir süre geçmesine rağmen hükümet kurulamaması ve AK Parti ile CHP arasında süren koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması, iş dünyasının umudunu kırdı. Açıklamalarıyla koalisyona sıcak bakan ve hükümetin bir an önce kurulmasını isteyen iş dünyası, uzayan görüşmelerden sonuç çıkmamasını kaçırılmış bir fırsat olarak değerlendirdi. Ortaya çıkan durumun arzu etmedikleri bir tablo olduğunu belirten iş dünyası temsilcileri, siyasilerden çıkış yolu bulmalarını istedi. Koalisyon şansının sonuna kadar kullanılıp kullanılmadığını da merak eden işadamları, siyasilerin milletin iradesini yerine getiremediğini, seçmenin hükümetin kurulmasını engelleyenlerden hesap soracağını dile getirdi.

'ARZU ETTİĞİMİZ BİR SONUÇ DEĞİL'

AK Parti ile CHP arasında süren hükümet kurma çalışmalarının sonuçsuz kalmasını değerlendiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, gelinen noktanın arzu etmediklerini bir sonuç olduğunu söyledi. Meclis'teki mevcut tabloyla bir hükümetin kurulmasını istediklerini hatırlatan Yorgancılar, "Ama siyasi parti liderleri, yeniden seçim yapılmasını istedi. Bizim bundan sonraki dileğimiz, en kısa zamanda seçim tarihinin belirlenerek gerçekleşmesi ve çıkan sonuçla hızlıca bir hükümetin kurulmasıdır." diye konuştu. Koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının ardından piyasalardaki dalgalanmaya da dikkat çeken Yorgancılar, "Bu süreçte bu sonuçların ortaya çıkması gayet doğal." ifadesini kullandı.

'ÇIKIŞ YOLUNU SİYASETÇİLER BULMALI'

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise çıkış yolunu bulmanın siyasetçilerin görevi olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Dünyanın sonu değil, siyasette her zaman bir çıkış yolu bulunur. Siyasetçiler çıkış yolu bulmalıdır. Siyasetçilerimizden, ülkemizin parlak geleceği için çalışmalara devam etmelerini istiyoruz. Erken seçim bir seçenek olarak durmakla birlikte erken seçimden çok fazla beklentimiz olmadığını ifade etmek istiyorum. Ekonomik bir çevre olarak, bir sivil toplum kuruluşu olarak bu görüşmelerin olumlu ya da olumsuz gitmesinden dolayı kendimizi stres altında ya da olumsuz bir düşünce içinde hissetmiyoruz. Biz işimize bakıyoruz. İşimize de bakmamız gerekiyor. Bu dönemde piyasalarda dalgalanmalar olabilir ama kısa süreli döviz ya da borsa hareketleri de kalıcı olmayacağı için bu konuda da dikkatli olunmalıdır."

'BEKLENTİLER VE UMUTLAR KAYBOLDU'

Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü de gelinen noktanın iş dünyası için üzücü olduğunu belirterek, "Koalisyon şansı sonuna kadar zorlandı mı?" diye sordu. Henüz alınan bir erken seçim kararı olmadığını ifade eden Güçlü, "Mevcut durum, iş dünyası açısından üzücü. İş dünyası, Parlamento'dan bir koalisyon ihtiyacını uygun gördü. Bu koalisyon, geniş tabanlı bir reform koalisyonuydu. Bu bir umuttu Türkiye için. Bu beklentiler şu an için kayboldu. Hayırlısı olsun. Seçim ciddi bir iş. Her zaman halka gitmek doğru bir kanaattir elbette ama hükümet kurulmasıyla ilgili şanslar sonuna kadar zorlandı mı, buna kamuoyu vicdanı karar verecek." diye konuştu.

'HANGİ SİYASİ HESAPLARIN OLDUĞUNU SEÇMEN GÖRECEK'

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, erken seçimde farklı bir sonuç çıkmayacağını iddia etti. Hükümetin kurulamamasının altında hangi hesapların yattığını seçmenin göreceğini söyleyen Uğurtaş, "Görüşmelerden ortaya çıkıyor ki ekonomiyi düşünen yok. Türkiye'nin geçirmekte olduğu gergin ortam, terör olaylarını, piyasaların durumunu gören yok. Türkiye'nin güçlü bir iktidara ihtiyacı vardı. CHP-AKP koalisyonu bu ihtiyaç için doğruydu ama olmadı. Bu hükümetin kurulmamasının altında hangi siyasi hesapların olduğunu seçmen görüp karar verecek. Bakalım hükümetin kurulmamasında hangi partinin rolü varsa o meydanlarda, seçmene kendini nasıl anlatacak? Alınan karar, doğru bir karar değil. Erken seçimde de farklı bir sonuç ortaya çıkmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

'SİYASİLER MİLLET İDARESİNİ YERİNE GETİREMEDİ'

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ise çıkan sonuca şaşırmadığını söyledi. Milletin iradesinin, 7 Haziran'da Parlamento(daki partilere koalisyon yetkisi verdiğini dile getiren Öztürk, ancak siyasilerin görüşmelerde çok fazla yol katedemediğini belirtti: "Aslına bakarsanız, koalisyon görüşmesi olmamış. İki partinin lideri ve parti temsilcileri, kendi görüşlerini birbirlerine iletti. Karşılıklı bir müzakere söz konusu olmadı. Bu görüşmelerin başından beri zaman kaybedilmemesi gerektiğini söylemiştik. Her gün bir şehit haberinin geldiği bir ortamda ekonomi konuşmayı tercih etmem ama Türkiye ekonomisine acilen öncelik verilmesi lazım. Bugün piyasalarn durumu ve doların geldiği rekor düzey, ilerisi için korkutucu. Eminim yine Başbakan, MHP'yle görüşmeleri yerine getirecektir. Önemli olan ülke geleceğidir ama görünen o ki maalesef Türkiye, yeni seçime gidecek. Bu sürecin böyle devam etmesindense erken seçimin bir an önce gerçekleştirilmesi daha doğru olacaktır." CİHAN
<< Önceki Haber Koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması iş dünyasının... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER