CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "ABD Suriye'de Esad'ın geleceğinin olmadığına inanıyoruz derken, Türkiye'de Esad'ın gelecek seçimlerde aday olmayacağını söylemektedir. Ancak herhalde Türkiye'nin şunu çok iyi görmesi gerekir. Esad'ın geleceğine Türkiye değil Suriye halkı karar verecektir. Viyana görüşmelerinden çıkan temel sonuçta, Türkiye'nin bu görüşünü desteklememektedir." dedi.
Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, G-20 Zirvesi geçen hafta içerisinde tamamlandığını hatırlattı. Koç, "Paris'teki terör saldırısının dünyada yarattığı yankılar aynı zamanda eş zamanlı olarak dünya basınında yer aldığı için TRT'deki çocuk kanalı kadar dahi uluslararası yayın kuruluşları G-20 Zirvesini kendi pencerelerinden yansıtamadılar. ABD ve Rusya hemen G-20 Zirvesi öncesi Viyana'da Türkiye'nin de katıldığı bir konferans düzenlediler. Bunu Suriye olayları ortaya çıktığında acı gelişmeler yaşandığında Türkiye'nin önermesi gereken bir öneri olarak CHP o tarihte dile getirmişti ama o günkü şartlar içerisinde bir takım hülyalarla geçmişe dönük rüyalarla mezhep eksenli politika tercihleriyle Türkiye Suriye batağında ne yazık ki bölgede ağırlığıyla orantılı bir duruş sergileyemedi." açıklamasında bulundu.
Koç, ABD ve Rusya Federasyonu dışişleri bakanlarının vardıkları kararda Türkiye'nin sadece o toplantıda dinleyici olmaktan öteye gidemediğini söyledi. Koç, "G20 Zirvesi'yle birleştirildiğinde Viyana'daki toplantıya baktığınızda önemli ana aktörlerin tutumlarını göz önüne aldığımızda Türkiye'nin ısrarla dile getirdiği güvenli bölge, terörden arındırılmış bölge veya uçuşa yasak bölge seçeneklerinin tamamen devre dışı kaldığını görüyoruz." diye konuştu.
'ESAD'IN GELECEĞİNE TÜRKİYE DEĞİL, SURİYE HALKI KARAR VERECEKTİR'
Bunun Türkiye'nin tezleri bakımından açık bir yenilgi olduğunu dile getiren Koç, açık bir taleplerini yerine getirememiş olması durumu olduğunu söyledi. Koç, konuşmasına şöyle devam etti: "Ama biz ne yazık ki ev sahipliğinin getirdiği coşkuyla esas ortaya çıkan sonuçları yorumlamaktan biraz uzak kalıyoruz. Anti IŞİD koalisyonunun başını çeken ülkeler Suriye topraklarına yabancı asker basmaması konusunda dikkatli tutumlarını sürdürmekteler. Bölgede PKK'nın uzantısı olan PYD'nin ABD ile olan ilişkisi de açık bir şekilde devam ettiği yorumlardan anlaşılıyor. Burada ABD Suriye'de Esad'ın geleceğinin olmadığına inanıyoruz derken, Türkiye'de Esad'ın gelecek seçimlerde aday olmayacağını söylemektedir. Ancak herhalde Türkiye'nin şunu çok iyi görmesi gerekir. Esad'ın geleceğine Türkiye değil Suriye halkı karar verecektir. Viyana görüşmelerinden çıkan temel sonuçta, Türkiye'nin bu görüşünü desteklememektedir."
"G20 ZİRVESİ MÜSLÜMAN ÜLKE LİDERLERİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Koç, Obama ile Putin'in yaptığı basın toplantıları hakkında değerlendirme yaptı. Koç, liderlerin basın toplantılarındaki sözlerin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Koç, Obama'nın yaptığı basın toplantısında bilhassa G20'deki Müslüman ülke liderlerine dönük ifade ettiği cümlenin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Koç, "Üzerinde durulması gerekir. Müslüman ülkelere radikal terör örgütlerine gençlerin yönelmesi konusunda kendi sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini sorması talep ediliyor. Herhalde G20 içerisinde Türkiye ve Suudi Arabistan dışında Müslüman ülke yok. Müslüman ülke liderlerinin Obama'nın bu sözünün üzerinde özenle durmaları gerekiyor. Omza el atmakla, koldan çekiştirmekle bu samimiyetler kurulamıyor. Diplomatik tavırlar bir cümleyle de olsa muhatabını bulunduğu yere çivileyebiliyor." dedi.
PUTİN'İN G20 AÇIKLAMALARI
Koç, Putin'in basın açıklamasını ise şöyle değerlendirdi: "Bu daha önemlidir. Şunu söylüyor Putin, 'G20 ülkeleri içerisinde radikal teröre destek veren ülkeler var' diyor. Bunu Türkiye ne kadar aldı bilmiyorum. Ama daha önce yaşanan süreçler dünyadaki istihbarat örgütlerine ulaşan bilgiler, Türkiye'deki değişik dönemlerde yaşanan tartışmalar, Türkiye'nin tavrı Putin'in bu sözlerinin üzerinde durulması gereğini ortaya çıkıyor. Bu açık bir suçlamadır. Hatta Putin şunu ilave ediyor. 'Petrol yüklü konvoyların uzunluğu onlarca kilometreyi buluyor ve uydu fotoğraflarından da IŞİD'in bu petrol ticaretine ait görüntüleri liderlere izlettiğini' ifade ediyor. Ekran önünde samimi pozlar vermek ayrı fakat politik gerçeklik içerisinde orada bu iki liderin Türkiye'yi de hedef alan sözlerinin iyi okunması, değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."
'SURİYE KONUSUNDA TÜRKİYE YALNIZ KALDI'
Koç, mülteciler konusunda Türkiye'nin çabalarının takdir edildiğini ama Türkiye'nin elini rahatlatacak kararın çıkmadığını da sonuç bildirgesinden görüldüğünü söyledi. Koç, "Bu konuda görüş birliğinin oluşmadığı da sergileniyor. Sonuç olarak G20 Zirvesi, Türkiye'nin uluslararası platformlarda, bilhassa Suriye bağlamındaki şimdiye kadar olan tutumunun kendisine getirdiği yalnızlığın teyit edildiği bir toplantı olmuştur. Ev sahibi ülke olmanın getirdiği avantajla sahnede gösterilmeye çalışılan ağırlığın toplantı içeriğine yansımadığı acı bir gerçek. Uluslararası toplumun, G20'de Türkiye'ye verdiği önemin TRT çocuk kanalının verdiği önem kadar olduğunu çıkartabiliyoruz." diye konuştu. CİHAN