KOCAELİ (CİHAN)- Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Didem Turan, "Kadına yönelik bu vahşice tavra 'artık yeter' diyoruz. Kadınları hor gören, kadınları emekleri üzerinden sömüren, kadınları cinsel birer objeye indirgeyen, kadınları özgür birey olarak algılamayan zihniyete 'artık yeter' diyoruz."dedi.
Mersin'de üniversiteli Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesine yönelik protestolar sürüyor. Kocaeli Barosu avukatları da adliye önünde toplanarak kadına yönelik şiddete tepki gösterdi. Avukatlar adına açıklama yapan Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Didem Turan, erkek şiddetinin hız kesmediği Türkiye'de, yürürlükteki yasalara rağmen hemen her gün en az bir kadın cinayeti ile karşı karşıya kalınmaya devam edildiğini söyledi.
Turan, erkek şiddetinin önüne geçilemediğini belirterek, şöyle dedi: "Şiddete maruz kalan kadınlar hakkında devletin ölüm riski ve durumun aciliyeti göz önüne alınarak her türlü önlemi almasını öngören 'Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi', 1 Ağustos'ta yürürlüğe girdi. Ancak, gerek İstanbul Sözleşmesi'ne gerekse Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Dair Kanun'a rağmen, uygulamada yaşanan sıkıntılar nedeniyle erkek şiddetinin önüne geçilemiyor. Resmi olmayan rakamlara göre 2013 yılında 214 kadın, çevresindeki ya da tanımadığı erkekler tarafından öldürüldü. 2014'e dair tablo ise durumun önceki seneye göre daha vahim olduğunu ortaya koydu. 2014 yılında 281 kadın, erkek şiddetine maruz kalarak yaşamını yitirdi. Kadın cinayetlerinin failleri olan erkekler, en çok bıçak ya da tabanca ve tüfek gibi ateşli silahlar kullandı. Önleyici tedbir kararına rağmen kadınların yüzde 8.7'si cinayete kurban gitti. Yüzde 13'ü ise boşanmak istediği ya da boşandığı kocasıyla barışmak istemediği için namus bahanesiyle, yüzde 8.7'si ise birliktelik teklifini reddettikleri için öldürüldü."
Kocaeli'ndeki kadın cinayetlerine de dikkat çeken Turan, "Kentimizde de hemen her gün kadına yönelik dayak, şiddet hatta cinayet vakıalarıyla karşı karşıya kalmaktayız. Kamuoyuna çifte cinayet olarak yansıyan Fatma Ser ve İnci Ateş cinayeti ve aynı şekilde boşanmak istedikleri için eşleri tarafından katledilen Ayşe Zorlu ve Kader Bingöl cinayetleri de bizlere maalesef yapılan yasal düzenlemeler ve programların yeterli olmadığını ve devletin bu konuya yönelik ciddi boyutta yeterli çalışma yapmadığı ve kurumlar arası işbirliğini yerine getirmediğini ortaya koymaktadır. Kadınlarımız vahşice sokak ortasında veya kuytu köşelerde öldürülmekte, katilleri delileri ortadan kaldırmak için bedenlerini parçalayarak, yakarak yok etmektedir. İzmit-Kandıra yolu üzeri Çayırköy mevkiinde elleri kesilmiş halde bulunan 22 yaşındaki bir çocuk annesi Nuran Dutlu, maalesef kentimizde yaşanan hunharca işlenmiş son cinayetin kurbanıdır." ifadelerini kullandı.
Turan, Mersin'deki Özgecan Aslan cinayetine sert tepki göstererek, şunları aktardı: "Mersin Tarsus'ta önceki gün okulundan eve dönerken bindiği toplu taşıma aracında maruz kaldığı tecavüze direnen, bedeni canice örselenen, öldürülen, parçalanan, yakılan Özgecan Aslan'ın uğradığı zulüm tüm duyarlı insanımızı derinden yaralamıştır. Özgecan'ın bedeni tüm kadınlarımızın bedenidir. Kadına yönelik bu vahşice tavra artık yeter diyoruz. Kadınları hor gören, kadınları emekleri üzerinden sömüren, kadınları cinsel birer objeye indirgeyen, kadınları özgür birey olarak algılamayan zihniyete artık yeter diyoruz. Kocaeli Barosu'nun kadın erkek tüm üyeleri olarak, kadına yönelik ayrımcı, şiddet içeren her türlü eylemle mücadelemize tüm kararlılıkla devam edeceğimizi, ilimizde devam eden kadına yönelik şiddet davalarına Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak müdahil ve takipçisi olacağımızı, siz basın mensupları aracılığıyla kamuoyu ile paylaşıyoruz." Açıklama sonrası alkışla cinayetleri protesto eden avukatların siyah giyindiği gözlendi.
CİHAN