Sivas'taki Tarihi Kongre Binası'nda 3 yıl süren çalışmalar sonrası teşhir, tanzim ve restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Tarihi binanın 4 Eylül etkinliklerinde hizmete açılması planlanıyor. Türkiye'de ilk kez uygulanacak sistemle Sivas Kongresi'ndeki 38 delegenin canlandırılacağı bir film ile Milli Mücadele döneminde alınan kararlar anlatılacak. Binayı ziyaret edenler, 97 yıl önce alınan tarihi kararları 3 boyutlu olarak izleyebilecek.
Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, 4 Eylül Kongresi'nin yapıldığı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde devam eden teşhir tanzim ve restorasyon çalışmalarını inceledi. Ayhan, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde teşhir tanzim ve restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını ifade etti.
Müzenin restorasyonunda birçok projenin hayata geçirildiğini vurgulayan Ayhan, "Kongre binasında; restorasyon aşamasına nokta koymak üzereyiz, teşhir tanzim ve çevre düzenlemesi ile birlikte de burada süren çalışmalarımızı tamamlayacağız. Restorasyon işimizi yüzde 90 seviyesinde, teşhir tanzim çalışmalarımızı ise yüzde 70 oranında tamamladık. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin uhdesinde olan bu binayı Sivas Valiliği ile İl Özel İdaresi, ilimizin bir değeri olduğu için iş ve işlemlerin yürütücüsü olarak çalışmalarına devam ediyor. Yaptığımız her çalışma bilim kurulu tarafından onaylanmaktadır. Binanın çevre düzenlemesini tamamlayarak 4 Eylül tarihinde müzeyi, vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı amaçlıyoruz." dedi.
"MİLLİ SARAYLAR BİLİM KURULU ONAYI İLE YÜRÜTÜLÜYOR"
Müzede yapılan çalışmaların amacının Sivas Kongresi'nin yapıldığı dönemin ruhunu yaşatmak olduğunu belirten Genel Sekreteri Ayhan, şunları kaydetti: "Kongre müzesinde bulunan her oda ayrı bir öneme sahip. Milli mücadele ruhunun anlatıldığı bu tarihi mekânın, yeniden restore edilmesi için nitelikli ve profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan projeler, bilim kurulunda alanında uzman kişilerin onayına sunularak kabul edildi. Proje hazırlanırken meclisten alınan arşivler, yerelden alınan belgeler ile bilimsel bilgilerin ışığında Milli Saraylar Bilim Kurulu'nun onayı ile proje nihai noktaya geldi. Müzede restorasyon çalışmalarında; teknoloji ile tarihi bir araya getirerek yeni nesillere o dönemin ruhunu anlatmaya çalışıyoruz. Günümüzde müzecilik faaliyetlerinde; interaktif uygulamalar, belgeseller, videolar ve grafik tasarımları kullanılıyor."
Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde uygulanacak 'Artırılmış Gerçeklik' olarak çevrilen Augmented Reality sistemi hakkında bilgi veren Ayhan, "Sivas Kongresi'ndeki 38 delegenin canlandırılacağı bir film ile Milli Mücadele döneminde alınan kararlar anlatılacak. Daha önce Kongre Müzesi'nde her yıl düzenlenen etkinlikler kapsamında kongre kararlarının alındığı gösteriler düzenleniyordu. Artık bu sistem sayesinde Sivas Kongre kararlarını, zenginleştirilmiş bir ortam sağlayan teknoloji ve 3 boyutlu gözlüklerle izleme imkânına kavuşacağız. Ayrıca kongre delegelerinden iki tanesinin balmumdan heykelini de kongrenin yapıldığı odaya koyacağız." açıklamasında bulundu.
Kongre Müzesi'nde projede yer alan odaların görsel giydirmeleri, kioks ekranlar, inografik yüzeyler ve ışıklandırma çalışmaları devam ediyor. CİHAN