Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Suriyelilere çalışma izni konusunda yapılacak yeni düzenleme ile haksız rekabetin önüne geçilmiş olacağını söyledi.
Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Türkiye'de bulunan Suriyelilere verilen çalışma izinleri konusunda yeni bir çalışma yapması ve bununla ilgili yasal düzenlemenin Bakanlar Kurulu yönetmeliği olarak önümüzdeki günlerde yayımlanacak olmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Türkiye'nin milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını, Gaziantep'te de şu anda 340 bin kayıtlı Suriyelinin yaşadığına işaret eden Konukoğlu, ülkelerindeki iç çatışma sonrasında Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin bir kısmının kendi işini kurduğunu, bunun yanı sıra farklı sektörlerde kayıt dışı çalışanlar olduğunu ifade etti.
GSO Başkanı, belli bir kota dahilinde Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi gerektiğini çeşitli ortamlarda sürekli dile getirdiklerine vurgu yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemede kendilerine kimlik belgesi verilen Suriyelilerin ikamet ettikleri illerde çalışma hakkına sahip olacağının, çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçemeyeceğinin açıklandığını belirten Konukoğlu, Suriyelilere verilen bu çalışma izninin Türkiye'deki vatandaşların istihdamını olumsuz etkilemeyeceğini kaydetti.
"EKONOMİYE KATKI SAĞLAR"
Adil Konukoğlu, yazılı açıklamasını şöyle sürdürdü: "Suriyeli mültecilere çalışma izni kararı alınmasını aşağı yukarı 4 yıldır bekliyorduk. Bu kesinlikle, kendi işçimizi olumsuz etkileyecek bir karar değildir. Yüzde 10 kotası gelecek. Bir iş yerinde çalışan sayısının en fazla yüzde 10'u kadar Suriyeli işçi çalıştırılabilecek. Suriyeli mültecilerin içinde gerçekten eğitimli birçok insan var. Bu eğitimli insanların bilgilerinden ve tecrübelerinden Gaziantep olarak, Türkiye olarak, sanayiciler olarak faydalanmalıyız. Ama kesinlikle düz eleman olarak düşündüğümüzde öncelik her zaman kendi işçimizdir. Kendi halkımızdan çalıştıramadığımız noktalar olduğu takdirde Suriyelileri tercih etmeliyiz. Onun dışında herhangi bir tercih konusu olmamalı. Sanayiciler olarak da bize bu düşüyor."
Türkiye genelinde Suriyeli mültecilerin çoğunluğunun kayıt dışı çalıştığını belirten GS Başkanı, "Şu anda zaten farklı sektörlerde Suriyelilerin çalışması devam etmekteydi. En azından çalışma izni verilmesiyle onlar da kayıt altına alınarak, gayri resmi çalışan yerlerin doğurduğu haksız rekabetin de önüne geçilmiş olunacak. Bundan dolayı hükümete teşekkür ederiz. Gaziantep olarak da bundan fayda görürüz. İnşallah bundan sonraki gelişmeler daha iyi olacaktır'.' dedi. Konukoğlu,
Suriyeli mültecilerin çalışma haklarındaki belirsizliğin ortadan kaldırılması ve bu konuda yasal düzenlemenin çıkartılmasının, ülke ekonomisine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi. CİHAN