DUBAİ (CİHAN)- Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'nde zengin kişilerin elindeki servetin 2,2 trilyon dolara ulaştığı bildirildi. Bu rakam 2010'da 1,1 trilyon dolar olarak tahmin edilmişti. Yaklaşık 1,5 milyon şahsın elindeki bu servetin, bankalar ve servet yöneticilerin iştahını kabarttığı kaydedildi.
Dubai merkezli danışmanlık firması Strategy& tarafından yapılan araştırmaya göre, sıralamaya giren her hanenin 200 bin dolar ile 50 milyon dolar arasında nakit veya kolayca nakde çevrilebilecek mal varlığı bulunuyor. Bölgedeki trilyon dolarlık servet ise küçük bir kesim tarafından yönetiliyor ve bu 'yüksek net değere sahip şahıslar'ın en az 1 milyon dolarlık yatırım yapılabilir mal varlığı var.
Araştırma firması ortağı Dr Daniel Diemers, bölgedeki servetin yüzde 74'lük kısmının Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'daki zengin kişiler tarafından kontrol edildiğini söyledi. Bunun yanı sıra 2010-2013 yılları arasında zengin hane sayısı 850 binlerden 1,3 milyona çıktı. En büyük artış, payını yüzde 16'dan yüzde 26'ya çıkaran BAE'de görüldü.
Bölgedeki servetin artmasına etki eden sebepler arasında küresel yatırımlardaki pozitif performans, Körfez ekonomilerindeki iyileşme ve Ortadoğu'da bazı ülkelerdeki karışıklıklar nedeniyle özel servetin Körfez'e gelmesi sayıldı. Bunun neticesinde Körfez hükümetleri de artan servet ile mega projelere ve altyapıya olan yatırımlarını hızlandırdı.
CİHAN