Mersin Sinema Derneği ve Mersin Tiyatrolar Derneği'nin gerçekleştirdiği 'Umudumuz Çocuklar' projesi ile köy çocukları, sinema, tiyatro ve gölge oyunu ile tanıştırılıyor. İlk defa kamera gören çocukların, 'Ali Baba ve Kırk Haramiler' oyununu izleyip kuklalar ile oynarken oldukça neşelendikleri görüldü.
Mersin Sinema Derneği ve Mersin Tiyatrolar Derneği unutulmuş, yolu dahi olmayan, daha önce hiç bir tiyatro ve sinema etkinliğinin gitmediği köylerdeki çocukları tiyatro, sinema ve gölge oyunu ile tanıştırmak için 'Umudumuz Çocuklar' adını verdikleri bir proje başlattı. Geleceğin umudu olan çocukların sanatla temas etmelerini sağlayacak olan projenin ilk uygulaması Mersin'in Mut ilçesine bağlı Ballı köyünde gerçekleştirildi. Dermek üyeleri, Mersin'e 210 kilometre uzaklığındaki Ballı köyüne 4 buçuk saatlik zorlu yolu aşarak ulaştı. Drama ile bedensel ve zihinsel uygulamalı etkinlik yapılarak çocukların eğlenerek öğrenmelerine katkıda bulunulurken sinema ve sinema ekipmanları hakkında bilgi verildi. Sinema ile ilgili sorulara cevap veren dernek üyeleri çocuklara kamera arkası ve önüne geçme fırsatı sundu.
'Ali Baba ve Kırk Haramiler' gölge oyununda oldukça eğlenen çocuklar gösterimin sonunda kuklaların nasıl kullanıldığı ve gölge oyununun nasıl sunulduğunu öğrenerek kendi oyunlarını sergiledi.
Mersin Sinema Derneği Başkanı Gürhan Ötün, Mersin'den 4 buçuk saat yolculuk yaparak geldikleri Mut ilçesinin Ballı köyünde olduklarını ifade etti. Buraya daha önce hiç sinema, tiyatro ile tanışmamış çocuklara etkinlik yapmak için geldiklerini vurgulayan Ötün "Çocuklarımıza kısa kısa yaratıcı drama atölyesi düzenledik. Sinama atölyesi düzenledik. Onların sanatla, tiyatro ile tanışmalarını sağlamaya çalıştık." diye konuştu.
Mersin Tiyatrolar Derneği Başkanı Deniz Sandalcı ise tarihinde ilk kez bu köye bir anlamda sanatı getirmeye çalıştıklarını belirtti. Çocukları sanatla tanıştırdıklarını anlatan Sandalcı " İlk kez burada böyle bir etiklik yapılıyor. Bu anlamda çocuklarımıza bu etkinliği getirebildiğimiz için çok mutluyuz." dedi.
Böyle bir çalışma yaptıkları için dernek yetkililerine teşekkür eden köylüler ise
"Devamını bekleriz. Yollarımızı çekin. Köyümüzü çocuklarımızı gördünüz. Durumlarını öğrendiniz. Biz bu yaşımıza geldik böyle bir şey görmedik. Hiç bir ekip hiç televizyoncu gelmedi buralara." şeklinde konuştu.
CİHAN