Van'ın Başkale ilçesine bağlı Çaldıran Mahallesi'nde (köy) bulunan aile sağlık merkezi çürümeye terk edildi. Çaldıran Mahallesi Muhtarı Hüseyin Demir, 3 yıla yakın, sağlık merkezinin doktoru bulunmasına rağmen hizmet vermediğini söyledi. Demir, "Doktor ayda 1 kez uğruyor ve bazen hiç uğramıyor. Dolaylı yollarla hizmet yapıyormuş gibi göstererek her ay aylığını alıyor." dedi.
Van'ın İran sınırında bulunan 116 kilometre uzaklıktaki Başkale ilçesine bağlı Çaldıran Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, köyde bulunan sağlık merkezinden hizmet alamıyor. Doktoru bulunmasına rağmen sağlık merkezinin hastalara bakmadığını belirten Çaldıran Mahalle Muhtarı Hüseyin Demir, yetkilileri, konuyu çözmesi için göreve çağırdı. Aile hekimi sisteminin köylerde uygulanmasıyla birlikte sağlık merkezinden hizmet alamadıklarını aktaran Demir, "Köyümüzde bulunan sağlık merkezi doktoru olmasına rağmen, 3 yıla yakın hizmet vermiyor. Sağlık merkezinde doktorun bulunmamasından dolayı vatandaşlarımız 36 kilometre uzaklıkta bulanan Başkale Devlet Hastanesi'ne giderek tedavi görüyor. Doktor ayda 1 kez geliyor. Bazen de hiç gelmiyor. Ancak her ay da aylığını alıyor." diye konuştu.
Sağlık merkezinin terk edildiğini, sağlık hizmeti verilmemesinden dolayı vatandaşların mağdur olduğunu söyleyen Demir, çevre köylerle birlikte 15-20 bin nüfusun Çaldıran Aile Sağlık Ocağı'na bağlı olduğunu ifade etti. Demir, mahallenin sıkıntısını şu şekilde anlattı: "Doktor yok, sağlık merkezi 3 yıla yakın hizmet vermiyor. Aile hekimleri kırsal alanda sistemin kurulduğu günden bugüne kadar bölge halkı hizmet almamıştır, almıyordur. Aile hekimliğinin bu bölgelerde işe yaramadığını gösteriyor. Doktor ayda 1 kez uğruyor ve bazen hiç uğramıyor. Dolaylı yollarda hizmet yapıyormuş gibi göstererek her ay aylığını alıyor. Bu durum vatandaşı üzüyor ve biz kime derdimizi anlatacağımızı bilmiyoruz. 20 yıldır muhtarım ve kaymakama 1 kez ulaşabildim. Bölgede kaymakamı tanıyan binde bir. Doktorlar, muayene olmaya giden hastalara, 'Sizlerin aile hekiminiz var' diyor ama aile hekimimiz yoktur."
Sağlık merkezinin sıkıntılarından dolayı mağdur olan Mehmet Ali Çabuk, sağlık ocağı olmadığı ve maddi durumları kötü olduğu için kendi imkanlarıyla Başkale Devlet Hastanesi'ne gittiklerini ifade etti. Çabuk, "Benim küçük kızımın kolu yandı ve 2-3 kere ambulansı çağırdık ve ambulans gelmedi. Ambulans gelmediği için kendi imkanlarımızla 35 kilometre uzaklıkta Başkale'ye götürdük. Sağlık problemi olduğu zaman biz direkt Başkale'ye gidiyoruz. Bu konuda çok sıkıntı çekiyoruz. Özellikle kışın daha çok sıkıntı çekiyoruz. Yollar kapanıyor ve araba bulamadığımız için perişan oluyoruz. Burada sağlık ocağı istiyoruz ve sağlık ocağımızın tam teşekküllü olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Sağlık merkezi faaliyette olmadığı için mağdur olduğunu dile getiren Ayten Demir (35), Burada sağlık merkezi olduğu halde doktor sıkıntısı çekildiğini söyledi. "Sağlık ocağında zaten yapılacak bir şey yok. Oğlumun 2 kere kolu kırıldı ve burada bir şey yapamadık. Oğlumu Başkale'ye 2 gün sora götürebildik. Çünkü gece bir şey yapamıyoruz." şeklinde konuştu.
CİHAN