Antalya'nın Manavgat ilçesi Beşkonak Köprülü Kanyon Milli Park'a 25 kilometre uzaklıkta Köprü Çayı'nı besleyen suya Değirmenözü Mahallesi'nden gelen su kaynağı üzerine HES yapılmasına mahalle sakinleri tepkili. Yüksek gerilim hattını köyün içinde geçiren şirkete tepki gösteren köylüler, yangından mal kaçırır gibi kamulaştırma yaparak çam ve nar ağacı kesimi yapıldığını iddia etti.
Değirmenözü sakinleri, şirketin yasal olmasına karşı mahalle içine yüksek gerilim hattı kurduğunu bununda 2 bin 500 yıllık geçmişi bulunan köylüyü tedirgin ettiğini belirtti. Değirmenözü Köyü Dayanışma Derneği Başkanı Barış Şeker, her yıl 1 milyon yerli ve yabancı turistin rafting ve kano yaptığı Köprü Çayı'nı besleyen Değirmenözü'nden çıkan su kaynağı üzerine HES yapılmasına karşı olduklarını bundan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. HES yapımı ile birlikte her yıl on birlerce turistin trekkingm (doğa yürüyüşü) yaptığı Değirmenözü Yürüyüş Yolu Parkuru ile yöreye özgü kendime has aroması olan Değirmenözü narının tehdit altında olacağını belirten Şeker, HES firmasının köyde sürekli dinamit patlaması nedeniyle köylüde korku ve panik oluştuğunu kaydetti.
ŞİRKET MALİYETİ DÜŞÜRMEK İÇİN YÜKSEK GERİLİMİ KÖYDEN GEÇİRDİ
Değirmenözü'nün Antalya'nın sayılı eko turizm alanlarından biri olduğunu altını çizen Şeker, şunları kaydetti: "HES inşaatına daha yakın olan ve yüksek iletim hattı için daha kısa mesafe oluşturacak olan köyün karşı tepesi Gediaştı Tepe Mevkisi SİT alanı olduğu için devlet bu iletim hattının geçmesine izin vermemiştir. Köy üstünden geçen yüksek gerilim hattı insanları tedirgin ediyor. İnsanlar başımıza bir şey gelecek endişesi ve korkusu içinde yaşıyor. Bizim tarihi kalıntılara ve canlılara saygımız ve sevgimiz sonsuz. Fakat SİT alanına izin verilmeyip; insan yaşamının, tarım alanlarının bulunduğu köy içerisinden ve evlerin üstünden geçirilmesi 'insanın hiç değeri yok mu?' diye düşünmeye sevk etmiştir. Bu gibi projelerde acele kamulaştırma devreye sokularak toprağın yerlisi köylüler göz ardı ediliyor. Hukuki yönden kendimizi savunmamız kısıtlanıyor."
YÜKSEK GERİLİM HATTI KÖYDE YAKIN MESAFEDEN GEÇİYOR
'Değirmenözü Ses Ver' Hareketi Sözcüsü Mustafa Teke, köylerinden geçen ve inşaatı devam eden yüksek gerilim hattının köy içinden ve evlere yakın mesafede geçmesinden rahatsız olduklarını söyledi. İleriki yıllarda Değirmenözü'nde sağlık problemleri, olası teknik problemlerle risk oluşturması, arıcılık ve benzeri tarımsal faaliyetlere olumsuz yönde etki etmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Teke, devlet yetkililerinin acele tedbir alması gerektiğini kaydetti.
YÜKSEK GERİLİM İÇİN KÖYDEKİ ÇAM VE NAR AĞAÇLARINI KESTİLER
Değirmenözü Köylüsü Eren Bal, yaptığı açıklamada köylerinin içinde geçen yüksek gerilim hattı için rahmetli dedesinin tapulu arazisinde kesilmeyen çam ağacının kalmadığının söyledi. Bal, "Çam ağacı acele kamulaştırma adı altında bizden habersiz kesilmiştir. Tapulu tarlamızdan direkleri dikmek için yol geçirmişler. Kamu yararı diyorlar biz kamu değil miyiz?" diye tepki gösterdi.
YÜKSEK GERİLİM HATTINI EVİMİN DİBİNE DİKTİ
HES'in en büyük mağdurunun kendisinin olduğunu belirten Hatice Teyze, şirketin ne olduğunu anlamadan yüksek gerilim hattı direğini evinin dibine diktiğini söyledi.
Şirketin daha bir demeden bir anda kepçesini evinin bahçesine soktuğunu anlatan Teyze, "Ne olduğunu anlamadan kepçeyi bahçemin duvarını yıkarak girdi. Okuma yazma bilmem bu yaştan bana tapu aratıyorlar. 2 ağacımı kestiler. 300 lira para verdiler imza at dediler. Kocam bu sene vefat etti. Evime de toprağıma da sahip çıkacağım. Paraları da onların olsun direkleri de. Teller bahçemin balkonumun üstünde bundan rahatsızım." ifadelerinde bulundu. CİHAN