Mahkeme kararı olmadan alınan HTS kayıtlarıyla şema oluşturuldu. Dosya yetkisizlik kararıyla gönderildiği halde dinleme sürdürüldü. Havuzun yalan haberi ‘Emniyet İmamı’ bağlantısının delili gösterildi.
Algı operasyonu için Ankara’da yürütülen KPSS soruşturmasında yeni bir skandal gün yüzüne çıktı. Turgut Özal Üniversitesi’ni kuran Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı’nın Genel Sekreteri Hanefi Sözen’in hakkında hiçbir iddia ya da suç şüphesi olmadığı halde, soruşturmanın Isparta Yalvaç ayağında 9 ay boyunca yetkisiz ve hukuksuz şekilde dinlendiği belirlendi. Hukuksuzluğa imza atan Savcı Ayhan Gökalp’in Ankara’ya yazdığı soruşturma devir yazısında 9 ay boyunca dinlenen Sözen hakkında “Hiçbir suç unsuru bulamadık” diye itirafta bulunduğu görüldü.
HİZMET’E YIKMAK İÇİN
Yalvaç savcısı Gökalp’in ‘suç unsuru yok’ demesine rağmen Ankara’da KPSS soruşturmasını yürüten savcı Yücel Erkman, Sözen’i soruşturmanın kilit ismi yaptı. Savcılığın, KPSS kumpasını Hizmet Hareketi’nin üzerine yıkabilmek için Hanefi Sözen’i ısrarla soruşturmayla ilişkilendirmeye çalıştığı iddia edildi.
Soruşturma 2010 yılında Isparta Yalvaç’ta yaşayan Baki Saçı isimli şahsa Berat Koşucu isimli arkadaşının soruları gönderdiği iddiasıyla başlamıştı. Berat Koşucu tüm iddiaları reddetmesine ve Microsoft’un “böyle bir mail gönderilmedi” cevabına rağmen çalıştığı Turgut Özal Derneği nedeniyle soruşturmanın odağına konuldu.
IMEI’DEN DİNLEMEYE ALDILAR
Aynı durum derneğin genel sekreteri Hanefi Sözen için de geçerli. Sözen ilk olarak, Koşucu adına kayıtlı telefonu kullandığı gerekçesiyle Yalvaç Savcılığı tarafından dinlemeye alınmış. Ancak telefonu kullanan kişinin Berat Koşucu olmadığı anlaşılmasına ve hiçbir suç delili bulunmamasına karşın 9 ay boyunca dinlemeye devam edilmiş.
Üstelik Sözen, ortaya çıkan iddialar nedeniyle soruşturmaya yardımcı olmak için Koşucu’nun dernekle ilişkisini dondurmuş. Şahsın adına olan hattı da kapattırmış. Ancak aynı telefon makinesini kullanmaya devam etmiş.
Koşucu adına GSM hattının kapatılmasının ardından Yalvaç savcısı Gökalp, Hanefi Sözen’i dinleyebilmek için bu sefer Sözen’in kullandığı telefonun IMEI numarası üzerinden dinleme yaptırmış.
HİÇBİR DELİLE ULAŞAMADIK
Yalvaç Savcılığı, dosyayı yetkisizlik sebebiyle 22 Haziran 2011’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda, bu dinlemeler ve yapılan çalışmalar sonucunda Hanefi Sözen’le ilgili hiçbir delile ulaşılamadığını bildirdi. Bu yazıda, hakkında hiçbir suç isnadı olmayan Sözen’in soruşturmaya hangi şüphe ve delillerle dahil edildiği belirtilmedi.
SUÇ İÇERMEYEN TAPE SAKLANDI
İletişimin tespiti kararı sonucunda suç ya da suç unsuru içeren herhangi bir delil ve emareye ulaşılamaması durumunda kanunen bu ses kayıtlarının ve tapelerin imha edilmesi gerekiyor. Ancak Sözen’in dinleme tapeleri ve ses kayıtlarının savcılığın devir yazısında da belirttiği gibi hiçbir suç deliline rastlanmamasına rağmen imha edilmediği ortaya çıktı.
DEVİRDEN SONRA DİNLEMEYE DEVAM
Ayrıca Savcı Gökalp’in Eylül 2010’da Baki Saçı hakkında başlattığı soruşturmayı yetkisizlik kararıyla Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdikten sonra şüpheliler hakkında dinleme kararı alarak soruşturmayı yetkisiz şekilde yürüttüğü belirlendi. Ankara Savcılığı tarafından 13 Ocak 2011’de Yalvaç Savcılığı’na soruşturma evraklarının gönderilmesinin istenmesine rağmen dinleme kararlarının devam ettirildiği anlaşıldı.
ZORLA BAĞLANTI KURMA ÇABASI
Yalvaç Savcılığı’nın 2011 yılında Ankara Başsavcılığı’na yazdığı yazıda Sözen’le ilgili delil bulunamadığını belirtmesine rağmen, Sözen yeniden KPSS soruşturmasına dahil edildi. Ankara Savcılığı, Yalvaç Savcısı’nın devir yazısında belirttiği “Hanefi Sözen’in telefon görüşme kayıtlarında KPSS sınav sorularının haksız bir şekilde elde edilmesine ilişkin herhangi bir delile, görüşme kaydına rastlanılmamıştır” tespiti görmezden gelindi.
2010 KPSS skandalı sonrasında bilgisayarlarının imajı alınan ve aranan Turgut Özal Derneği’nde hiçbir bilgiye ve delile ulaşılamamasına rağmen ısrarla Sözen dosyayla ilişkilendirildi.
YAŞA DIŞI HTS KAYITLARI
Fezlekede KPSS soruşturmasında yer verilen 3227 adayla, hukuksuz şekilde Sözen’in irtibatı kurulmaya çalışılmış. Sözen’in telefonuna ilişkin HTS kayıtlarının imha edilmediği 5 yıl boyunca saklandığı ortaya çıktı. Mahkeme kararı alınmadan, tamamen hukuk dışı yollarla elde edilen HTS kayıtlarından oluşturulan bir şema, soruşturmanın ana unsurlarından sayılmış.
Sözen’in eşinin iş arkadaşları üzerinden Sözen’in KPSS soruşturmasıyla irtibatı kurulmaya çalışılmış.
HAVUZ’UN TEKZİPLİ HABERİ FEZLEKEYE DAHİL EDİLMİŞ
Soruşturmada, Sözen’in ismi havuz medyasının ‘emniyet imamı’ olarak lanse ettiği ve ‘Kozanlı Ömer’ diye gündeme getirdiği O.H.Ö ile de kasten irtibatlı gösterildiği anlaşıldı. İddianın tek kaynağını Sabah Gazetesi’nin tekzip edilen haberi oluşturdu.
İNTERNETTEN BİLE KALDIRILDI
Gazete 30 Haziran 2014 tarihli haberinde tamamen hayali bir kurguyla Emniyet İmamı’nın 4 yardımcısından birinin Hanefi Sözen olduğu belirtilmişti. Hukuki yanı olmayan haber Savcı Yücel Erkman tarafından algı operasyonunda kullanılmak üzere soruşturmaya dahil edildi. Oysa yapılan tekzip üzerine gazetenin internet sayfasından bile kaldırılmış.
BUGÜN