Telefon görüşme ve sinyal kayıtları (HTS) üzerinden ‘hayali örgüt’ kurma girişimi yapıldığı kaydedildi.
Kopya iddiaları üzerine Eğitim Bilimleri testi iptal edilen 2010 KPSS’de kopya iddialarına ilişkin soruşturmada, hayali örgüt kurma girişimi dikkat çekti.
Ankara Savcılığı’nın 5 yıldır bitiremediği soruşturmada, 3227 şüpheliye ilişkin delil bulunamadı. Bunun üzerine şüpheli olarak gösterilen isimlerin iş yerleri, akrabalık ilişkileri ve SGK kayıtları üzerinden hayali örgüt kurmaya çalışıldığı belirtildi.
Telefonların HTS (telefon görüşme ve sinyal kayıtlarının geçmişi) üzerinden adı geçen isimler üzerinde algı oluşturulmasının amaçlandığı kaydedildi.
‘AYNI GÜN TAMİRCİDEYDİN’
Yüksek puan alanların aynı gün aynı araba tamircisine ya da aynı alışveriş merkezine gitmeleri üzerinden örgüt üyesi olduklarının iddia edileceği kaydedildi. Soruşturmada, Isparta’daki aramada ele geçirilen dijital delillerle ilgili çok sayıda şüphe bulunuyor.
Soruşturmada tek dinleme Yalvaç Savcılığı’nca yapıldı. 2010’da 9 ay boyunca dosyadaki Berat K’ya ait 10 adet telefon ile M. H. S’nin telefonları dinlendi. Yalvaç Savcılığı, dinlemeler sonucunda KPSS’de kopya iddialarına ilişkin hiçbir delile ulaşamadığını belirtti. Dosyayı 22 Haziran 2011’de ‘yetkisizlik’ kararıyla Ankara Başsavcılığı’na gönderdi.
AKRABALIK VE İŞYERİ SUÇ MU?
Dosyada arama ve dinlemelerle delil elde edilememesi üzerine savcı Yücel Erkman’ın eğitim bilimleri sınavına giren ve yüksek puan alan adayların iş yerleri, akrabalık ilişkileri, SGK kayıtları üzerinden hayali bir örgüt kurmaya çalıştığı belirtildi. Bu amaçla SGK’dan 2010 KPSS’de yüksek puan alan kişilerin çalıştıkları işyerleri ve akrabalık dereceleri tespit edildi. Bu yöntemle yüksek puan alan adayların kopya çektikleri ve Hizmet Hareketi’yle ilişkili olduğu iddiasının yöneltileceği öğrenildi.
DİJİTAL DELİLLER SAHTE
Dijital delillerin sahte olduğu, telefon dinlemesinden delil elde edilememesi karşısında savcılığın, Başbakanlık’taki böcek soruşturmasında olduğu gibi telefonların HTS kayıtlarından hareketle sanal bir örgüt meydana getirmeye çalıştığı iddia edildi. “Telefonun şu kişiyle sinyal verdiyse buluşup soruları ona vermişsindir” denilerek adaylara suç isnat edilmeye çalışılacağı kaydedildi.
HUKUKSUZLUKLARA DELİL ÜRETME
Soruları çaldığı iddia edilen Baki S’nin bilgisayarının imajı 24 saat sonra alındı. Yalvaç Savcılığı’nın gönderdiği hard diskle ilgili jandarma, emniyet ve TÜBİTAK 3 farklı rapor düzenledi. Baki S’ye soruların mail yoluyla gönderildiği iddiasına Microsoft; o tarihte Baki S’nin mailini hiç açmadığını belirterek çürüttü.
Soruların yüklendiği belirtilen flaş bellek arama tutanaklarında yoktu ama jandarma tutanağına eklendi. Bu flaş bellek jandarma kriminale gönderilmedi. Soruları çaldığı iddia edilen Baki S’nin sınavdan 81 puan alması da dikkat çekti.
Bugün