Samsun'un ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacak Samsun-Rusya uçak seferlerinin akıbeti düşürülen Rus savaş uçağı krizi sonrası ne olacağı merak konusu oldu. Her iki tarafta gelişmeleri yakından takip ettiklerini konuyla ilgili şimdilik bir açıklama yapmayacaklarını belirtti.
Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinin ardından da Moskova'dan Ankara'ya yönelik ekonomik yaptırım girişimlerinin ardından şimdi ise özel sektör projeleri gündemde. Protokol imzalama aşamasına gelen Samsun-Rusya arasında ikinci defa kurulması planlanan havayolu köprüsü Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ağustos ayında yapılan oturumda karara bağlanmıştı. Özür dileme polemiğinin ardından Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in Türkiye'yle birlikte yürütülen ortak yatırım projelerinin dondurulması için talimat vermesi iki tarafın işadamlarını da kara kara düşündürmeye başladı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)'nın Büyükşehir Belediyesi desteğiyle Rusların Krasnodar şehri ile havayolu köprüsü kurma projesinin akıbetinin ne olacağı bilinmiyor.
"İKİ AY ÖNCEKİ GÖRÜŞME OLUMLU SONUÇLANDI"
Samsun'a yeni turizm, kültür ve ekonomik vizyon sağlaması amacıyla geliştirilen Samsun-Krasnodar uçak seferlerinin yapılmasında anlaşan Rus ve Türk tarafı detayları görüşmek için eylül ayında geniş katılımlı bir toplantı düzenlemişti.
İki ay önce Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu başkanlığında Samsun Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleşen Samsun-Krasnodar uçak seferleri toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici, THY Samsun Bölge Müdürü Muhammed Ali Akoğlan, Basel Aero Ticaret Müdürü Asiyat Khasanova, Rusline CEO'su Dmitry Eshtokin, Rusline Yetkilisi Timofei Federov, Rusline Kalkınma Bölüm Başkanı (Head Of Development Department) Alexey Donchenko katılmıştı.
"YAPILAN AÇIKLAMALAR İŞ DÜNYASINI SEVİNDİRMİŞTİ"
Her iki tarafında memnun ayrıldığı toplantı sonrası açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Krasnodardan bir havayolu şirketi ile Krasnodar ile Samsun arasında kurmaya çalıştığımız direkt havayolu bağlantıyla ilgili görüşmeleri yaptık. Bunu çok önemsiyorum ve umutluyum. Uçak şirketlerinin yetkilileri ile birlikte 3 ay önce başlamış olan karşılıklı görüşmelerimizi teknik ayrıntılarına girmeksizin karşılıklı özetledik. Teknik çalışmalar devam ediyor. Görüştüğümüz konuları nihai kararlar aşamasına getireceğiz. Ardından da protokoller imzalanıp Samsun ile Krasnodar arasında uçak seferlerinin başlatılmasına ilişkin sürece geleceğiz. Seferlerin ne zaman başlayacağı, haftalık uçuş sayısının ne olacağı gibi konuları da bu protokol kapsayacak. İnşallah yakın zamanda protokolü imzalayacağız. Yapılacak seferler şehrimize yeni turizm, kültür ve ekonomik vizyonlar getirecek ve Samsunumuzun güçlü Türkiye'nin aktif dinamiklerinden olmasına katkı sağlayacaktır. Üreten bir Samsun ortaya koymaya çalışıyoruz. Standardı yüksek keyifli ve modern bir şehir olmak yetmiyor. Geçim şartlarıyla ilgili de üretimi önemsiyoruz. Parayı üreterek kazanan bir şehir olmak zorundayız. Bu konuda yapacak çok işimiz var. Samsun'un gayri safi milli hasılası içinde tarımın payı yüzde 25'ler düzeyinde. Hizmet sektörü ise yüzde 50'ler civarında. Hizmetler sektörü yüzde 50'lerin altına düşmeli, tarıma dayalı sanayimizin payı yükselmeli. Bu konuda bu bilinci taşıyoruz. Samsun'un etrafına sıkışmış, çevresindeki illerle ticaret yapmaya çalışmakla olmaz. Böyle bir yere varamaz, zenginleşemeyiz. Zenginleşmek demek başka pazarlara satıp döviz elde etmek demektir. İnşallah bu uçak seferleri ihracatın ve karşılıklı ticari ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlayacak." dedi.
O günkü toplantı sonrası Türkiye ile Rusya arasındaki sosyal ve ekonomik ilişkilerin son yıllarda arttığını hatırlatan Samsun TSO Başkanı Murzioğlu ise, "Bilindiği gibi iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefi 100 milyar dolar. Belirlenen hedefe ulaşmak için de doğru adres hiç kuşkusuz Samsun'dur. Bu hedef bizi sürekli zinde tutmaktadır. Rusya'nın Karadeniz kıyı çanağında Türkiye'ye en yakın kapısı Samsun'dur. Coğrafi konumumuzu en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bu açıdan Samsun-Krasnodar arası uçak seferleri çok önemli. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu girişime 100 bin TL'ye kadar katkı sağlamayı amaçlıyoruz. İnşallah protokolü imzalayarak, Samsun-Krasnodar arasına hava köprüsüyle, şehrimizin ekonomisine, turizmine katkı sağlayacağız." diye konuştu.
CİHAN