Kubilay'ı anma törenine 'yolsuzluk' pankartı damga vurdu


İzmir'in Menemen ilçesinde 85 yıl önce şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile bekçiler Hasan ve Şevki, Yıldıztepe'de bulunan şehitlikte törenle anıldı. Törene, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyelerince açılan, "Yolsuzlukla üşüyen halk tezekle ısınamaz" yazılı pankart damga vurdu. Pankartı bir süre protokol tribününün yanında açan gençlere, sivil polisler müdahale etti. Pankart indirildi ve yedi kişi gözaltına alındı.

İzmir valilerinin sekiz yıldır katılmadığı törene, Vali Mustafa Toprak iki yıl aradan sonra katıldı. Orada bulunan isimlerden biri de Balyoz davasında tutuklu yargılandıktan sonra beraat eden emekli orgeneral Çetin Doğan oldu. Bu yıl İzmir Valiliği'nin kararı gereği Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin konuşma yapamadı. Tören alanında polis, ilk kez TOMA ve panzerle nöbet bekledi.

Şehit Kubilay'ı anma programı, resmî törenden önce vatandaşlar tarafından başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Başkan Şahin'in yanısıra çok sayıda ilçe belediye başkanının da katılımıyla belediye bandosu eşliğinde, Menemen Tren Garı ile Yıldıztepe Şehitliği arasındaki 1 kilometrelik yolda, "Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü" yapıldı. Yürüyüşe, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. Ardından saat 10.30'da resmî tören, Kubilay Anıtı'na çelenk koyulmasıyla başladı. Törene CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel, Musa Çam, Tacettin Bayır ve Kamil Okyay Sındır, Vali Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Menemen Kaymakamı Gülihsan Yiğit ve Başkan Şahin katıldı.

BELEDİYE BAŞKANI İLK KEZ KONUŞTURULMADI

Menemen Belediye Başkanı Şahin, bu yılki anma töreninde valilik tarafından ilk defa getirilen bir yasak sebebiyle konuşma yapamadı. Şahin, Kubilay Anıtı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bize koyulan yasak hala devam ediyor. 16 yıldır bu kürsüde konuşuyorum. Bu kürsünün anlamı çok büyük, çünkü bu kürsü demek Atatürk demek, bu kürsü demek vatan demek, bayrak demek, millet demek. Bu duyguları dile getirememek, elbette ki Atatürk'ün evladı olarak beni son derece üzüyor, yaralıyor. Umarım bu kararın gelecek senelerde kalkmasını diliyorum." dedi. Konuşmalarının, ideolojik bulunduğu söylendiğinden yasaklandığını savunan Başkan Şahin, "Ama tabii yazılı bir emir söz konusu değil. Burada programdan çıkarıldık. Bunu da Resmî Gazete'de yayımlanan 8. maddeye dayandırıyorlar. Oysa o maddede, 'Başkan konuşur' veya 'Başkan konuşmaz' diye madde yok. Kararın sadece ideolojik olduğundan kaynaklandığını biliyorum. Alternatif anmamız yok. Seneye alternatif tören olur olmaz, seneye Menemen Belediye Başkanı'na konuşma hakkı verilir verilmez, ona göre bir değerlendirme mutlaka yapacağız." dedi.

SADECE TBMM BAŞKANI'NDAN MESAJ GELDİ

Bu arada geçen yıllarda Başbakan ve hükümet üyelerinden gelen mesajların okunması sırasında törene katılan bazı kişilerin yuhalaması yüzünden bu yıl sadece TBMM Başkanı İsmail Kahraman'dan mesaj geldi.

Konuşmaların ardından lise öğrencileri şiirler okudu. Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 9. Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu'nda ödül alanlara madalyaları verildi. Anıt şeref defterini imzalayan protokol üyeleri, daha sonra şehitlerin mezarlarına karanfil koydu. CİHAN
<< Önceki Haber Kubilay'ı anma törenine 'yolsuzluk' pankartı damga vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER