Amasya’da yaklaşık 160 yıldır vatandaşların hem iftar açmalarında hem de sahura kalkmalarında kullanılan tarihi topun ateşleme yöntemi elektronik sistemle yenilendi.
Zamanın il mutasarrıfı Ziya Paşa'nın, 1800'lü yıllarda, bulunduğu dağın ismini alan Harşena Kalesi’nde vatandaşların hizmetine sunduğu tarihi top, bu Ramazan da ateşleme sistemi elektroniğe çevrilmiş vaziyette hizmet etmeye devam edecek. Kentin ortasından yükselen Harşena dağı üzerine özel olarak hazırlanmış kule içerisinden bir defa ateşlenecek olan tarihi topun sesi ile vatandaşlar iftarını açacak. Sahurda ise 3 defa ateşlenecek top ile vatandaşlar birinci atışta uyanacak, ikinci atışta yemek yiyecek, üçüncü atışta ise yemeyi ve içmeyi kesecek.
Amasya Belediyesi tarafından 18 yıldır top atışı için görevlendirilen Seyfettin Gökçe (48) daha önceden topun fitille ateşlediğini bu yıl ise ateşleme sistemini elektronik olarak değiştirdiklerini söyledi. Tarihi top üzerine kurulan elektronik sistemin daha emniyetli olduğunu belirten Gökçe, “Bu durum bana kolaylık oldu. Önceden fitil yakıyorduk. Bazen fitili kurumamız gerekiyordu. Geçmiş yıllarda bir gün fitil kuruturken evi ocağı yakıyordum az kalsın. Sobanın altındaki fitilleri kuruturken düşen ateşle cayır cayır yandı hepsi” şeklinde konuştu.
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ise gelenekselmiş olan top atışı hizmetini sürdüreceklerini belirterek, “Son 5 yıldır bizler ekip olarak gelip Ramazan’ın ilk günüde topu ateşliyoruz ve iftarımızı da burada yapıyoruz. Amasya’nın topografik yapısı itibariyle şehrin ortasında yüksek bir kalenin olması, buradaki topun şehrin tamamı tarafından duyuluyor olması, ayrıca buraya çıkarak konser veren bandomuz şehrin akustiğini de gösteriyor” dedi. Başkan Özdemir, Ramazan topunu ateşleyen görevlinin de yeniliğe uyduğunu ve topu artık uzaktan elektronik olarak ateşleyeceğini sözlerine ekledi.