Eserleri, entelektüel birikimi ve aksiyoner tavrıyla günümüzün İslâm düşünce dünyasına farklı bir dinamizm kazandıran Fethullah Gülen Hocaefendi ve ‘Adanmışlar Hareketi’ son zamanlarda hem Türkiye’nin hem de dünyanın dikkate değer sosyal olgularından biri haline gelmiştir.
Bu sosyal gerçekliği doğru teşhis etmek için, çağımızın en önemli alimlerinden biri olan Fethullah Gülen’in üslup, anlayış ve hareketinin ilmi dayanaklarını incelemek gerekir. Bu konuda ne yazık ki Batı dünyası bizden daha ileridedir. Ülkemizde yayınlanan sosyal bilimlere dair kitap ve makaleleri neredeyse hiç önemsemeyen Batı Dünyası’nın, Hocaefendi’nin eserleri üzerine çok sayıda lisansüstü tez çalışması bile oldukça düşündürücüdür.
Bilimsel bakış açısı ve perspektiflerin hiçe sayıldığı, hak ve hukuk anlayışının çiğnendiği, kamplaşma ve karalama kampanyalarının gerçekleri çarpıttığı bir dönemde Nil Yayınları, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ilmi yönünü derinlemesine irdeleyen ve araştıran bir eser yayımladı. “BİR ALİM PORTRESİ/ Fethullah Gülen Hocaefendi’ isimli bu akademik çalışma ile Gülen’in düşüncesinin somut ve soyut gerçeklerini herkesin istifadesine sunuyor.
Editörlüğünü Prof.Dr. Hamza AKTAN’ın yaptığı “BİR ALİM PORTRESİ, Prof. Dr. Beşir Gözübenli, Prof. Dr. İsmail Köksal, Prof. Dr. Mesut Erdal, Prof. Dr, Osman Güner, Prof. Dr. Yener Öztürk, Doç. Dr. Mustafa Akçay, Doç. Dr, Muhittin Akgül, Doç. Dr. İsmail Acar, Doç. Dr. Ahmet Faruk Kılıç, , Yrd. Doç. Musa Kazım Gülçür ve Dr. Ali Baz Bilici’nin Hocaefendi’nin farklı konularda ve değişik zaman dilimlerindeki söyleşilerini, eserlerindeki görüş ve düşüncelerini mercek altına alan ilmi makale ve tebliğlerden oluşuyor.
Eserde, genel olarak bugüne kadar kendisine yöneltilmiş sorulara verdiği cevaplardan hareketle Hocaefendi’nin düşünce dünyasına yolculuk yapılmaya çalışmış. Bir anlamda Hocaefendi’nin ilim dünyasında bir ufuk turuna çıkmış her bir akademisyen. Her bir yazı farklı konuların perspektifinde farklı açılardan bakmış Hocaefendi’nin düşünce haritasına.
Hocaefendi’nin ilmi meselelerdeki yaklaşım ve kanaatlerini de bir araya getiren eser, okurun Hocaefendi’yi ilmîn objektifliği içerisinde tanımasına da imkan tanıyor. Hocaefendi’nin eserleri ve düşünceleri İslâm fıkhı ile ne kadar irtibatlı?, Hocaefendi eserlerinde Oryantalistler’in hadis konusundaki iddialarını nasıl çürütüyor?, Hocaefendi Kur’ân- Kerim ve Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi ve sellem)’den nasıl istifade ediyor, Sünneti Seniyye ve sahabe kavramına bağlılığının temeli nelere dayanıyor? Hocaefendi’nin itikâdi mezheplere bakışı nasıl? Hocaefendi nasıl bir fıkıh anlayışına sahip?, cihad kavramını nasıl ele alıyor, sosyal bilimleri nasıl değerlendiriyor?, günah kavramının insan psikolojisine etkisini nasıl ifade ediyor?, çocukların dini gelişimi ve eğitimine nasıl yaklaşıyor? gibi bir çok konuda Hocaefendi’nin ilmi perspektifi ile ilgili merak edilen sorulara bu eserde cevap bulmak mümkün.
Türkiye’nin önemli akademisyenleri tarafından kaleme alınan bu özgün çalışma, Fıkıh’tan Kelâm’a, Tefsir’den Hadis’e Hocaefendi’nin İslamî ilimlerdeki vukufiyeti ve konumuna ayna tutmanın yanı sıra Hocaefendi’nin güncel problemlerle ilgili düşüncelerini ve çözüm önerilerini İslâmi ilimler açısından değerlendiriyor.