Malatya kaysının şehri.
Baharda yemyeşil, yazında sarı kırmızı, sonbaharında ayrı güzel, kışı başkadır Malatya’nın.
Malatya benim için hep bir hasretti. Yaşım boyunca hemen hep gurbette yaşayan bir kişi olarak memleket hasreti hep kalbimin bir parçası oldu. 44 plakalı bir araç gördüğü zaman bir akrabasını görmüş gibi olmanın ne olduğunu gurbeti bilen bilir. Gurbeti bilen bilir, yolların kilometrelerini arşınladıkça nasıl kalbin pır pır çarptığını. Malatya hep bizim için bir hasretti, Arguvan ağzı bir türkü, Kürtçe bir ağıt, bir aşk, bir sevdaydı.
Malatya delilerin, velilerin şehri. Yetiştirdiği insanlarla Türkiye’nin en renkli şehridir Malatya. Sivri fikirlerin kayısı tadı ile sunulduğu şehirdir Malatya. Analı-kızlı köftedir, kavrulmuş bulgurun çeşit çeşit lezzete döndüğü, kaburga dolması ile zirveye çıktığı şehirdir Malatya. Malatya kardaş ifadesini en içten söyleyen, hele kurban, kuzum ifadesinin Beydağı eteklerinde çınladığı şehirdir. Malatya Kışla caddesidir, Hamido’dur, Beş Konaktır, Battalgazi’dir, Darande Somuncu Baba’dır, Kernek’i, tadına doyumsuz su kaynakları, Günpınar Şelalesidir.
Neyse!!!
Yaklaşık 16 yıldır ilk kez meslek hayatımda memleketim için bir telefon geldi. Malatya Kitap Fuarı için katılımımız isteniyordu.
Malatya artık büyükşehir. Küçük bir kasabadan bir asır önce büyükşehir olma başarısını göstermiş şehirdir.
Kitap her sayfası ile medeniyetin cismanileştiği yerdir. Kitapla beyinler, fikirler, hayaller, ümitler harflerle beden elbiseler giyer.
Büyükşehirlerin medeniyet elbisesini giymesinde alt yapılar, üst yapılar kadar onların fikri altyapısını oluşturan kitapla oluşan medeniyet kültürü çok önemlidir.
O yüzden bu kitap fuarını çok önemsedim. Kitabi bir toplumun kitaptan uzak evladlarının tekrar asılları olan kitapla buluşması çok önem arz ediyor.
28 Nisan -5 Mayıs arasında “Barışın dili okumaktır” sloganı ile yapılan Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı’na bu duygularla gittim. Öncelikle “Her şey Malatya” için bir araya gelen Malatya Valisi Vasip Şahin, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Kültür AŞ. Genel Müdürü Murat Nalçacı Beylere teşekkürü bir borç biliyorum. Kitap fuarı için emek harcayan isimsiz kahramanlar eminim ki şu an işini yapmanın tatlı huzurunu yaşıyorlardır.
“Barışın dili okumaktır” sloganı çok anlamlı olmuş, Malatya huzurun şehri için çok anlamlı olmuş. Aslında gündeme ve yaşanan gelişmelere de çok güzel bir gönderme olmuş.
Fuarda Malatyalı olan Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş ve TGRT Haber Ana Haber sunucusu Fuat Kozluklu ve Ahmet Günbay Yıldız ile görüşme imkanı oldu. Ahmet Günbay geçmişten günümüze yaşanan gelişmeyi çok güzel ifade etti. Belediye Başkanı Ahmet Çakır Bey’in kitap severlerle yaşadığı tatlı kitap muhabbetlerine şahit olduk.
Malatya, kendi bağrından çıkan insanlarla kenetlendiği ölçüde güzel yerlere gelecektir. Bu kitap fuarı da bunun önemli bir parçası oldu.
Fuara yaklaşık 40 bin öğrenci gelmiş ve getirilmiş bu genç dimağların kitapla tanışması çok önemli. 300 binden fazla insanın gelip ziyaret ettiği kitap fuarı Malatyalılar için gelecek adına büyük bir farklılığın kapısını da açmış oldu.
Bazı dar kafalılar elbette bu tür etkinliklerden rahatsız olurlar. Ufuk çıkarları için buna karşı çıkanların zamanın temizleyici ruhu karşısında dayanamayacakları da ortada duran bir gerçektir.
Büyükşehirlerin ruhu medeniyet ile olur. Bu medeniyetlerin mimarı da kitaplardır. Niyazi Mısri’nin şehrine yakışan da budur.