Cemaat ayakkabısını çıkardıktan sonra isteğe bağlı olarak üzerine bastığı
makine vasıtasıyla ayağına giyeceği galoşla camiye girecek. Uygulamayı başlatan
İstanbul Müftüsü Prof. Dr.
Mustafa Çağrıcı, "Amacımız cemaate ayak ve ayakkabı kokusuna katlanmak zorunda kalmadan
ibadet yaptırabilmek." dedi. Yaz mevsiminde ayak terlemesinden kaynaklanan kokular, kışın ise ayakkabılar elde taşınırken halılara damlayan sular camilerde istenmeyen görüntülere yol açıyor. 'İbadet ederken ayakkabı ve
ayak kokusu işkencesi yaşamak istemiyoruz.' eleştirilerinden yola çıkan
müftülük çareyi ayakkabıları
poşete almakta buldu.
Özel olarak tasarlanan ve tek kullanımlık poşetlere sarılan ayakkabılar hem kirliliği hem de kokuyu önlemiş olacak. İsteyen, ayakkabısını çıkardıktan sonra ayağına giyeceği galoşla namazını da kılabilecek.
Müftü Prof. Dr. Çağrıcı, galoşların da bir makine vasıtasıyla hiç sıkıntı yaşanmadan ayağa takılabileceğini kaydetti. Bazı camilerde ayakkabıların cami girişlerine konulan kutulardaki poşetlere konulma uygulamasının devam ettiğini aktaran Çağrıcı, "Bu poşetler defaatle kullanıldığı için ayakkabıdan daha pis duruma geliyor. Kirlenmeden dolayı cemaat bu poşetleri kullanmak istemiyor." diye konuştu. Uygulamanın bazı kesimler tarafından eleştirildiğini kaydeden Müftü Çağrıcı, "Biz camiye gelen insanımızın huşu içinde ibadet etmelerini temin etmekle mükellefiz. Secdeye giden bir kişi halıdan gelen pis kokuyu veya toz zerreciklerini teneffüs etmek zorunda kalmamalı." dedi. Prof. Dr. Çağrıcı, özel olarak tasarlanan poşet aparatından alınacak poşetlerin şeffaf olduğu için herkesin ayakkabısını rahatlıkla görebileceğini belirtti. Çağrıcı, poşetlerin ince olacağı için de taşınma esnasında ses çıkarmayacağını aktardı.
Camiden çıkarken de kullanılan poşet, aparatının hazinesine geri atılacak. İstanbul İl Müftülüğü valilik adına ilçe
müftülüklerine gönderdiği bir yazı ile bu aparatların alınarak bütün camilere konulmasını istedi. Cihazların bedellerinin cami
vakıf veya dernekleri tarafından karşılanması, derneği olmayan camilerde ise ilçe müftülükleri tarafından temin edilmesi istendi.
Bu arada, İstanbul İl Müftülüğü ve
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından anlaşmayla yoğun ziyaretçisi bulunan 21 büyük caminin temizliği Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak.
Sultanahmet,
Süleymaniye, Şehzade,
Beyazıt, Fatih,
Dolmabahçe Camii gibi büyük camiler belediye tarafından 4 günde bir temizlenecek. Ayda bir kez olmak üzere de genel
temizlik yapılacak
ZAMAN