Kadir Topbaş,
Marmaray ile metro hatlarını birleştirecek olan
Yenikapı'daki kazı alanında düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, günümüzde şehirlerin etkin hale geldiği bir süreçte
İstanbul'da kentin değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve dünyaya yansıtmak adına yoğun bir faaliyet içinde olduklarını bildirdi.
Topbaş, İstanbul'un tarihi ve kimliği konusunda her geçen gün elde edilen farklı bulguların verdiği yönlendirmelerle adeta İstanbul'un tarihinin yeniden yazıldığını belirtti. Topbaş, ''Bu kadar mükemmel bir şehrin insanlık tarafından keşfedilmemiş olması mümkün değildi. Medeniyetlerin yeşerdiği günden itibaren mutlaka İstanbul'un katmanlarında iz bırakanlar olmuştur'' dedi.
Uzun zamandır Yenikapı'da yoğun bir faaliyet yürütüldüğünü ve bu bölgenin arkeolojik kazı alanı niteliğini kazandığını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:
''Daha önceleri yapılan projelerde burası sadece bir
istasyon buluşma noktası olarak düşünülmüştü. Ancak kazılar sırasında çıkarılan bulguların derinliklerine indikçe, önemli bir tarih sürecinin katmanlar içinde varlığını gördük.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak büyük bir hassasiyetle, dünyadaki diğer belediyelerden farklı olarak bu ölçekte bir arkeolojik kazıya
destek veren yerel
yönetim hüviyetini kazandık. Hiçbir belediye dünyada bu denli bir arkeolojik kazı içine girmiyor. Ciddi maliyetler ve bedeller ödedik ama biliyoruz ki bu bedeller, elde ettiğimiz bulgularla oranladığımız zaman çok önemli değil.''
-''ADETA BİR MİLAT YAŞANIYOR''-
Adeta bir miladın yaşandığını, tarihe bir iz bırakıldığını ifade eden Topbaş, ''8 bin 500 yıldan beri var olan değerin gün yüzüne çıkarılmasına tanıklık ediyoruz. Yıllar sonra normal bir
yaşam alanı olarak belirlenecek olan ve bir müze istasyon niteliği taşıyacak olan bu çevrede, belki bu çabalar o kadar derinden hissedilmeyecek ama bugün yapılan güzel çalışmaları o güne çok daha farklı yansıyacak'' dedi.
Yenikapı Transfer
Merkezi ve
Arkeopark Alanı ile ilgili bir proje daveti yaptıklarını belirten Topbaş, şunları söyledi:
''Bu davetle ilgili bilim adamları, uzmanlar, bu konuda bazı yeterliliklere sahip olanların ve belli kriterlere uyan çevrelerin hassasiyetlerini bu bölgeye aktarsınlar istedik. Burası sadece bir
transfer merkezi değil, artık burası bir arkeopark. Neolatik döneme kadar uzanan derinlikten gelen bulguların bir noktada sergilendiği, adeta dünyada yeni bir merkez olarak ve algılanma süreci olarak da İstanbul'un yeni güzelliklerinden birisi olarak dünyaya yansıyacak olan bu bölgede bir proje çalışmasını başlatıyoruz.''
-30 BİN MEKTARLIK PROJE ALANI-
Bu istasyonun tek yönde 185 bin yolcu kapasiteli bir transfer merkezi olacağını ve günde 1 milyon 700 bini aşkın insanın burada irtibat kuracağını aktaran Topbaş, proje alanı olarak belirlenen 30 hektarlık alan içinde bir
düzenleme yaparak ve kriterler belirlenerek bunu ilan ettiklerini söyledi.
''Bir müze istasyon olgusunu taşıyacak olan bu proje alanı aynı zamanda yeni bir çekim merkezi olacak'' diyen Topbaş, Yenikapı'nın yalnızca istasyondan yararlanmak isteyen insanların değil, özellikle de dünyanın değişik yerlerinden kültür ve bilim adamlarının görmek istediği odak noktası olacağını bildirdi.
Topbaş, 2013 yılı sonu itibariyle Marmaray devreye girerken bu müze istasyonun da hayata geçirileceğini, adeta iğneyle
kuyu kazar gibi yürütülen çalışmalar sonucunda elde edilen 35 bini aşkın bulgunun büyük bölümünün burada sergileneceğini anlattı.
İstanbul'un bir
ülke özelliği gösteren bir şehir olduğunu söyleyen Topbaş, ''Yenikapı
Müze İstasyonu İstanbul'un dünyadaki yarışında farklılığını ortaya koyacak önemli bir proje alanı olacak'' diye konuştu.
-PROJE KONUSU VE AMACI-
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark Alanı
Projesi ''Kentsel Uygulamalar ve
Kültürel Mirasın Korunması'' başlığı altında hayata geçirilecek.
Toplam 30 bin hektar alana kurulu Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı Projesi'ne davet edilecek
ekipler, ilgili meslek odalarındaki kayıtlarını
tescil edebilen en az bir mimar, bir şehir plancısı ve bir peyzaj mimarı bulundurmak zorunda olacak.
İlgili mühendislik ve bilim dallarından uzman kişileri de ekibinde bulundurabilen, ulusal ya da uluslararası ekipler, tek başlarına ya da konsorsiyum ile katılabilecek.
Seçici kurulun yapacağı ön elemede, ekip yapısı, proje yaklaşımı ve ekip portfolyosu olmak üzere 3 adet temel kavramı değerlendirecek. Söz konusu ''Ön Seçim Yeterlilik Koşulları''nı sağlayanların, belgeleri ve portfolyolarını içeren başvuru dosyalarını, en geç 14 Temmuz tarihine kadar ''www.yenikapiurbandesign.com'' internet adresi aracılığıyla iletebilecek.
Ön
seçimde, Proje Seçici
Kurulu, Danışma Kurulu ve Çalışma Kurulu, katılımcıların başvurularının proje için uygunluğunu değerlendirilecek ve 7
mimari ekip davet edilmek üzere belirlenecek ve değerlendirme sonucunda, Ön Seçim Yeterlilik Koşullarını sağlayan 7 adaya, proje teminine katılımları için bir ''Davet Mektubu'' ve ''Proje Tasarım Rehberi'' iletilecek.
Proje teminine katılmayı onaylayan mimarlık ve kentsel
tasarım bürolarının teslim edecekleri projeleri, uluslararası bir komite olan Seçici Kurul üyeleri tarafından değerlendirilecek ve son olarak aralarından bir proje seçilecek.
Seçici Kurul, 14 Temmuz 2011 tarihine kadar yapılacak olan başvuruları değerlendirecek ve 21 Temmuz 2011 tarihinde davet edilecek mimarları ilan edecek. Proje için gerekli Proje Tasarım Rehberini 27 Temmuz 2011 tarihinde alacak olan davetli mimarlar sunumlarını yapmak üzere 14
Kasım 2011 tarihinde kurul karşısına çıkacak. Kurul, 15 Kasım 2011 tarihinde seçilen mimarı ve projesini açıklayacak.
AA