Fabrikaya kadın eli değmesini ve erkeklerin tahtlarını sallayan kadınların hikayesini çarpıcı şekilde anlatan ‘Kadın Veliahtlar' kitabı çıktı.
‘Oğlum olsun işimi devam ettirsin’ anlayışı, Türkiye’de iş dünyasının felsefesini yansıtır. Anadolu’daki işletmeler için şirketin devamı erkek evlatlara bağlıdır. En azından genel kabul bu yöndedir.
Aile şirketlerindeki son gelişmelerse bu anlayışın değişmeye başladığını gösteriyor. Firmalarda, vâris veya veliaht denilince artık sadece erkek evlatlar akla gelmiyor. Kız çocuklar da sahneye çıkıyor. Sadece İstanbul değil, Anadolu da değişimden nasibini alıyor. ‘Kadın patron’ fikri artık yavaş yavaş kabul görüyor.
Kadınların patron katına yükselmesi elbette kolay değil. Hemen her sektörde var olsalar da bazı iş kollarında kadınlara daha fazla defans uygulanıyor. İş yaparken, ‘Senin erkek kardeşin yok mu, baban neden gelmedi?’ soruları eksik olmuyor. Babalar hala, kızlarına işleri devretmekte fazla istekli değil. Kısacası ‘kadın patronların’ iş dünyasında, zor ve meşakkatli bir serüveni var.
‘Kadın Veliahtlar’ isimli çalışma, iş dünyasındaki patron kızlarının serüvenini anlatıyor. Diğer ifadeyle, fabrikaya değen hanımelinin sıra dışı öykülerini bulacaksınız kitabın satır aralarında…
Uzun yıllardır iş dünyası ve aile şirketlerini inceleyen haberlere imza atan Gazeteci Zafer Özcan, son kitabı ‘Kadın Veliahtlar ’da bu kez kadın patronların, daha doğrusu patronların kız çocuklarının iş dünyasında yaşadıkları serüvene ışık tutuyor.
Kadın Veliahtlar, patron kızları kadar, onların yaşadıklarından hareketle aslında Türkiye ekonomisinin yüzde 90’dan fazlasını oluşturan aile şirketlerinin de hikâyesi…