Polis istihbarat örgütünün kurucu başkanı, Emekli Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, müzelerle ilgili iddiaların yoğunlaştığı dönemde, 40 yıl sakladığı,bir sırrı açıkladı
Yiğit,
Türkiye ziyaretinde
Topkapı Sarayı'nı gezen dönemin Sovyet Devlet Başkanı Kosigin'in "Kaşıkçı
elması olarak bilinen elmasın "Yaver elması" olduğunu iddia ettiğini aktardı...
Yiğit, "O dönemde dünya politikasının önemli aktörlerinden biri olan ve güçlü bir istihbarat ağı olduğu bilinen Kosigin'in araştırılması-soruşturulması gereken bu iddiası sır olarak kaldı" dedi.
Dönemin Komünist Partisi Polit Büro üyesi, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (
SSCB) Başbakanı Aleksi Kosigin, 26
Aralık 1966'da Türkiye'yi ziyaret etti.
Ankara'da görevli Emniyet Amiri Mustafa Yiğit de Kosigin'in muhafızı olarak görevlendirildi. Dişişleri Bakanı
İhsan Sabri Çağlayangil'in refakat ettiği Kosigin, Ankara'daki temaslarının ardından önce İzmir'e, ardından
İstanbul'a ziyarette bulundu. Kosigin, İstanbul'daki gezisi sırasında 30-40 kişilik bir grup tarafından
protesto edildi. 'Yuh' çeken protestocular arasında bir de gazeteci bulunduğu için Kosigin'in Topkapı Sarayı ziyaretinde gazeteciler içeri alınmadı.
DÖRT TANIK DA SESSİZ KALDI
Kosigin, sarayı gezerken yanında sadece
Dışişleri Bakanı Çağlayangil, Emniyet Amiri Mustafa Yiğit, tercüman Mustafayev İhsan ve o günkü Saray müdürü vardı. Sıra, "Kaşıkçı Elması'nı gösterilmesine geldiğinde Kosigin, 'şok' iddiasını ortaya attı. 40 yıl önceki
tanıklığını net biçimde hatırlayan Mustafa Yiğit, 'o an'ı şöyle anlattı:
"Kosigin, belli belirsiz gülümsemeyle elması inceledi ve hepimizi donduran iddiasını ortaya attı. Kosigin, “Bu Kaşıkçı Elması değil. Gerçek Kaşıkçı Elması, şu anda Hindistan'da. Sizdeki 'Yaver Elması'. Napolyon'un
yaverinin
Güney Afrika'dan Fransa'ya getirdiği, sonradan Osmanlı'ya geçen elmas. Yaver tarafından getirildiği için de adına 'Yaver Elması' denilmiş. Mustafayev, bir yandan tercüme yaparken başta Çağlayangil olmak üzere sessizce dinledik. Saray müdürü de sessiz kaldı."
EMANET ORİJİNAL OLMAYABİLİR
Duayen istihbaratçı Mustafa Yiğit, Sovyet devlet adamı Kosigin'in itirazının 'Kaşıkçı Elması'yla sınırlı kalmadığını belirtip, bir iddiayı daha ilk kez açıkladı. Yiğit, "Sıra müzenin başka bir bölümüne geldiğinde, Kosigin'e Halife Osman döneminden kalma; hatta 'yazarken şehit oldu, üzerinde kan lekeleri var' diye tanıtılan eserin de orijinal olmayabileceğini iddia ederek, 'bunlardan dünyada 12 tane var. Birisi de Sovyet Müzesi'nde. Hangisinin orijinal olduğu tespit edilebilmiş değil' dedi. Saray gezimizde ikinci şoku yaşarken, Kosigin'in bu iddiası da sessiz karşılandı"dedi.
Gaziantep, İçel ve İstanbul
Emniyet Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunan, Ankara
İstihbaratı'nda çalıştığı dönemde Türkiye'ye gelen tüm devlet büyüklerinin muhafızlığını yapan Mustafa Yiğit, "Kosigin, dönemin en güçlü devlet adamlarından biriydi. Tüm dünyanın bildiği gibi çok önemli bir istihbarat ağına sahipti. Bu nedenle iddialarının ciddiye alınıp araştırıldığını tahmin ediyorum. Ancak, bu iddialar hakkında daha sonra tek söz duymadım. Aramızda sır olarak kaldı.
Araştırma yapılmışsa da sonucu hakkında bilgim yok" diye konuştu. Daha sonraki gelişinde de muhafızlığını yaptığı Kosigin'in
hediye ettiği fotoğraf makinesini ambalajında bu güne kadar saklayan Yiğit, son dönemde müzelerle ilgili tartışmalar gündeme geldiğini için 40 yıl sakladığı iddiayı paylaştığını da sözlerine ekledi.
BUGÜN