TC Kimlik numaraları ile KURA SONUÇLARINI BURADAN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ
Kutsal topraklara gidecek
hacı adayları belirlendi.
Diyanet İşleri Başkanlığı
Konferans Salonu'ndaki çekilişe katılan vatandaşlar, büyük heyecan ile
kurayı takip etti. Bazı adaylar salona
küçük torunları ile geldi, bazıları kura başlamadan önce dua etti, Yasin okudu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'ndaki
tören Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Diyanet İşleri Bakanı
Mehmet Görmez,
kura çekimi öncesinde yaptığı konuşmada her yıl
başkanlık konferans salonunda yaşanan bu heyecanın, dalga dalga Türkiye'deki tüm il, ilçe,
kasaba ve köylere kadar yayıldığını söyledi. Görmez, salondaki heyecanlı hacı adaylarına, "Kurada isimleriniz ister çıksın ister çıkmazın,
Allah sizin yüreklerinizden bu heyecanı eksik etmesin." diye seslendi.
Hac ibadeti dışında Müslümanlar arasındaki tüm statü ve farkları ortadan kaldıran başka bir iman şöleni olmadığını vurgulayan Görmez, geçmiş yıllarda Türkiye'den kutsal topraklara giden hacıların sayıları ile ilgili istatistiki bilgi verdi. Özellikle son yıllarda Türkiye'de hac ve
umre ibadetine ilginin büyük oranda arttığını vurgulayan Görmez, katsayının uygulandığı kura sistemi hakkında hatırlatmalarda bulundu.
Ziyaretleri sırasında, hacca gitmek isteyen vatandaşların, "Neden kura çekiyorsunuz? İlk başvurandan başlayarak hacca gönderin." şeklinde sitem ettiğini anlatan Görmez, "Bu sistemi uygularsak, bu sene ilk kez müracaat edenlere 15 yıl sona sıra gelecek." diye konuştu. Uzun incelemeler sonucunda hakkaniyeti sağlamak için katsayılı kura sistemine geçildiğini söyleyen Görmez, "Kişi bugüne kadar 5 kez müracaat ettiyse ismi 25 kez, 4 kez müracaat ettiyse 16 kez, 3 kez müracaat ettiyse 9 kez, 2 kez müracaat ettiyse 4 kez, ilk kez müracaat ettiyse 1 kez kuraya girecek." dedi. Bu sayede daha önce müracaat edenlere öncelik tanındığını kaydetti.
2011 yılında ilk kez bilgisayar ortamında başvuruların alındığını hatırlatan Görmez, bu kapsamda 220 bin vatandaşın online başvuruda bulunduğunu belirtti. Gelecek sene telefonla başvuruların alınması için de hazırlıkların devam ettiğini aktardı.
Hacca bir kez gitmiş kişilerin ikinci kez başvuruda bulunmamasını isteyen Görmez, "Herkes yaklaşık 1 milyon vatandaşımızın yüreğinde büyük bir hasretle bu imkanı beklediğini düşünsün. Yeniden kutsal topraklara gitme özlemini umre ile yerine getirsin." şeklinde konuştu.
TOPLAM MÜRACAAT 963 BİN 868
Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili
Ergün Yücel ise 2007 yılından bu yana hacca gitmek için bekleyen 188 bin 579, 2008 yılından bu yana 120 bin 763, 2009 yılından bu yana 130 bin 232 ve 2010 yılından bu yana ise 194 bin 961 kişinin bulunduğunu söyledi. 2011 yılında ilk kez
kayıt yaptıranların sayısının 329 bin 313 olduğunu kaydeden Yücel, "Kayıt yeniletmiş ve ilk defa kayıt yaptırmış kişilerle birlikte toplam müracaat 963 bin 868 olarak gerçekleşti." dedi. Yücel, toplam müracaatın 518 bin 883'ünü kadınların, 444 bin 985'ini ise erkeklerin oluşturduğunu belirtti. Yaş ortalamasının 56 olduğunu aktardı.
Müracaat edenler arasında, müracaat ettikleri tarih itibariyle en
yaşlı hacı adayının Şanlıurfa'dan 109 yaşındaki Leyla Lahlan, en küçük adayın ise Malatya'dan 1 ay 8 günlük Ayşe
Güneş olduğu bilgisini verdi.
Hac kesin kayıtlarının 20 Haziran -1 Temmuz tarihlerinde gerçekleşeceğini belirten Yücel, dolmayan kontenjanlara kayıtların ise 11-15 Temmuz tarihleri arasında yapılacağını ifade etti.
Konuşmaların ardından, bilgisayar ortamında kura çekimleri yapıldı.
Hacı adayları büyük bir dikkatle ekranlardan isimlerini görmeye çalıştı. Bazı hacı adaylarının göz yaşlarını tutamadığı görüldü. Torunu ile birlikte gelen bir hacı adayı 5 yıldır beklediğini anlatarak, kutsal topraklara gitmeyi çok arzu ettiğini ifade etti. İsimlerin ekranda gören hacı adayları ise telefonla yakınlarına haber verdi.
Basın mensuplarına mutluluklarını dile getirdi.