Türkiye'nin Cidde Başkonsolosluğu, Türk hacı adaylarının hac görevini yerine getirebilmeleri için 9 Ekim'e kadar Suudi Arabistan'a giriş yapmış olmaları gerektiğini bildirdi.
Türkiye'nin Cidde Başkonsolosluğu, Türk hacıların ibadetlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmeleri amacıyla bildiri yayınladı.
Bildiride, Suudi Arabistan makamlarının açıkladığı üzere hacıların en son 9 Ekim Çarşamba gecesi 24.00'e kadar ülkeye giriş yapmaları gerektiği, bu tarihten sonra gelenlerin ülkeye girişlerine izin verilmeyeceği belirtildi. Söz konusu uygulamanın Suudi Kraliyet makamı ya da resmi kurumların davetlileri için geçerli olmayacağı kaydedildi.
Havaalanlarında yaşanan yoğunluğun da göz önüne alınarak işlemlerin sorunsuz yürütülebilmesi adına “Beşli form” olarak bilinen evrakın Suudi havalimanlarına inmeden doldurulmuş olması ve 550 TL tutarındaki harcın da havaalanına ulaşınca mutlaka ödenmesi gerektiği vurgulandı.
Bildiride, diğer ülkelerden farklı olarak ülkeye girişte, diplomatik pasaport dışındaki tüm pasaportların Suudi Arabistan Hac Bakanlığı yetkilileri tarafından hac mevsimi sona erince ülkeden ayrılırken iade edilmek üzere teslim alınacağı belirtildi.
Hacı adaylarının Cidde'deki Kral Abdülaziz Havalimanı Hac Terminalindeki VIP salonunu kullanmak istemeleri durumunda ilgili seyahat acentasının Suudi yetkililere önceden başvurmuş olması ve 190 TL ödeme yapılması gerektiği ifade edildi. Ancak personel yetersizliğinden dolayı VIP salonundaki işlemlerin normal terminalden daha uzun sürdüğüne dikkat çekildi.
Kabe-i Muazzama etrafındaki genişletme çalışmaları yüzünden, hac kotasında gidilen kısıtlamalar nedeniyle kaçak olarak ülkeye girişlere de değinilen açıklamada, kaçak yollardan ülkeye girenlerin sınırdışı edilmesi ve haklarında 10 yıl boyunca ülkeye giriş yasağı konulmasına karar verildiği hatırlatıldı. Ayrıca, usulsüzhac hizmeti veren firmalarla yasadışı taşımacılık yapan araçların da yasal işleme tabi tutulacağı, uygulamanın 13 Ekim Pazar gününden itibaren yürürlüğe gireceği ve gelecek günlerde konuyla ilgili detaylı bilgilendirme yapılacağı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca hacı adaylarının kaybolma ve vefat hallerinde kimlik ve adres tespiti yapılabilmesi açısından boyun kartlarını sürekli yanlarında bulundurmalarının önemine işaret edildi.