Samandağ ilçesinde MS 1. yüzyılda dağdan gelen sel sularını önlemek için yaklaşık bin esire 10 yılda yaptırılan bin 380 metre uzunluğundaki Titus Tüneli,
Hatay'a gelenlerin görmeden gitmediği yerler arasında yer alıyor.
Kent merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki, Asi Nehri'nin Ak
deniz'e ulaştığı yer olan Samandağ ilçesi, farklı turizm zenginlikleriyle görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
Yaklaşık 14 kilometre uzunluğundaki sahili nesli tükenme tehlikesi altında bulunan caretta caretta ve yeşil kaplumbağaların (chelonia mydas) yumurtlama ve üreme alanlarından birisi olan Samandağ, deniz ve güneşinin yanı sıra tarihi mabetleriyle
inanç, yöresel lezzetleriyle gastronomi ve zengin bitki örtüsüyle
yayla turizmi gibi farklı alternatifleri bünyesinde bulunduruyor.
Samandağ'a bağlı Çevlik mevkisinde bulunan, yapılış hikayesi ve görüntüsüyle dikkati çeken Titus Tüneli de ilçenin önemli tarihi güzellikleri arasında yer alıyor.
MS 1. yüzyılda dağdan gelen suların neden olduğu selin taşıdığı kum ve çakılların limanı doldurmasının engellenmesi amacıyla Roma İmparatoru Vespasian'ın emriyle yapımına başlanan, 130 metresi dağın oyulmasıyla bin esire 10 yılda yaptırılan Titus Tüneli, ilçenin görülmesi gereken en önemli yerlerinden biri.
Yaklaşık bin 380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğindeki
tünelin üst tarafının belli noktalarının kapalı olmasının yanı sıra yer yer açıklıklar bulunuyor. Öğle saatlerinde güneş ışınlarının yansımasıyla muhteşem bir
renk cümbüşünün ortaya çıktığı tünel, mühendislik harikası olarak nitelendiriliyor.
Serin olmasının yanı sıra yer yer içerisinde
kayaların bulunması nedeniyle sonuna kadar gidilmesi biraz zahmetli olan tünel, ziyaretçilerine adeta zamanda
yolculuk yaptırıyor.
Samandağ Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, yaptığı açıklamada, ilçenin farklı turizm alternatiflerini bir arada bulundurduğunu ve bunların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Titus Tüneli'nin ilçenin ziyaret edilen en önemli yerlerinden olduğunu ifade eden Özçakıcı, buraya belli bir mesafeye kadar araçla, daha sonra yaya olarak gidilebildiğini kaydetti.
Tünele defne kokuları arasında yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından ulaşılabildiğini belirten Özçakıcı, şöyle konuştu:
''Bir girişi ve çıkışı olan tünelimizin belli noktalarının açık olması nedeniyle bazı kesimleri aydınlık. Ancak dağın oyulmasıyla yapılan yaklaşık 130 metresi ise üstü kapalı olduğu için biraz karanlık. Duvar kenarında su kanallarının yanı sıra büyük kayaların bulunduğu tünelimizde yürüyüş yapmak biraz zor. Bu zorluğu göze alarak tünelin sonuna kadar gidenler bin 380 metrelik yürüyüşün ardından zengin bir bitki örtüsüne sahip Kapısuyu köyüne yakın bir yere ulaşabiliyor.''
Önceki yıllara kadar tünele girişinin biraz zahmetli olduğunu, buraya inmek için merdivenin bulunmadığını ifade eden Özçakıcı, tünelin belli bir noktasına kadar gitmek isteyenler için bazı çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Hatay Valiliği,
İl Özel İdaresi ve Samandağ Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğinin katkısıyla tünelin girişinin yer aldığı bölüme merdivenle tünele ulaşmayı sağlayacak kısa bir yol yaptıklarını belirten Özçakıcı, ''Yılda yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği tünelimizde 270 bin lira ödenekle projeler yaptık.
Merdiven ve yürüyüş yolumuzun yanı sıra tünelin dışarısında belli noktalara banklar koyduk.
Zorlu ve güzel bir yolculuğun ardından Akdeniz'i görerek defne ağaçlarının altında serinlemek ve muhteşem manzarayı seyretmek isteyenler bu banklarda dinlenebilir'' diye konuştu.
KAYA MEZARLARI
Kaymakam Özçakıcı, Titus Tüneli'ni ziyaret edenlerin, aynı mevkide yer alan kalker kayalara oyulmuş olan ve Romalılar dönemine ait önemli kişilerin mezarlarının yer aldığı, yöre halkı tarafından Beşikli Mağara olarak adlandırılan kaya mezarlarını da görmeden gitmediğini belirtti.
Mezarların zaman içerisinde boşaltılmış olduğunu ifade eden Özçakıcı, ilçe için önemli bir turizm zenginliği oluşturduğunu söyledi.
Özçakıcı, ilçenin tarihi ve
doğal güzelliklerinin yanı sıra çok farklı yöresel lezzetleri olduğunu sözlerine ekledi.