Binlerce kişinin katıldığı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’ndeki Hıtâmuhu Misk programına siyaset, ilim ve sanat dünyasından önemli simalar davetliydi.
Mustafa İslâmoğlu’nun 2008 yılında Akabe Vakfı’nda başlattığı Esmâ-i Hüsnâ dersleri Hıtâmuhu Misk programıyla sona erdi.
Büyük bir ilgi gören Haliç Kongre Merkezi’ndeki programa, sivil toplum, akademi, sanat ve siyaset camiasından önemli simalar katıldı.
Programa katılanlar arasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,Prof. Dr. Mehmet Okuyan, Prof.Dr Ali Rıza Demircan, Dr. Senai Demirci, AA Genel Müdürü Kemal Öztürk Yardımeli Genel Başkanı Dr. Sadık Danışman vardı.
Açılış konuşmasını Akabe Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Karakaş yaptı.
“BİRİLERİ BİZİ SİLKELEMELİ”
Programda bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise böyle bir programa katıldığından büyük sevinç duyduğunu belirtti. Arınç, “İçinden geçtiğimiz günlerde böyle bir program ilaç gibi geldi. Birilerinin bizi uyarmasına, bizi silkelemesine çok ihtiyacımız var.” dedi.
Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma değinen Arınç, “Böyle bir toplantıda Türkiye’nin içinde bulunduğu ortamda ne ifade ediyor diye aklıma geldi. İstanbul’da biraz ötede başka topluluklar var, başka duyguların içerisindeler. Onlar da kendilerince tatmin oluyorlar, sloganları var. Sosyal medyadan paylaştıkları var. İnandıkları yaşam tarzı içerisinde onları mutlu eden şeyler var. Bir başka yerde ise çatışma, kavga ve nefret var. Bir başka yerde bütün bunlardan habersiz yaşayanlar var. Ama biz burayı tercih ettik. Hepimizin alacağı çok büyük dersler var. Biz bugün kulluğumuzu ve rabbimize olan vazifelerimizi hatırlarsak bu İnşallah hepimizin dünya ve ahiret saadetimiz için gereklidir.” şeklinde konuştu.
Programda, Mustafa İslamoğlu, Başbakan Yardımcısı Arınç'a bir plaket takdim etti.
Günümüz önemli İslâm mütefekkirlerinden Mustafa İslâmoğlu, 5 yıldır sürdürdüğü Esmâ-i Hüsnâ derslerini özel bir ders ile tamamladı.
Burada yaptığı konuşmada vahyin Allah’ı tanıtan en iyi kılavuz olduğuna dikkat çeken İslamoğlu, “Hiçbir tasavvur, Allah’ı olduğu gibi algılayamaz. Hiçbir akıl, Allah’ı mutlak ve mükemmelliğiyle kavrayamaz. Hiçbir beşeri dil, sahibine Allah’ı gereği gibi anlatma imkânı sunmaz. O’nun azameti karşısında akıllar dumura uğrar, diller lâl olur, mantık iflas eder, nutk durur, sözün soluğu kesilir, kelimelerin nabzı durur.” şeklinde konuştu.
Geleneksel esmâ anlayışının ötesine geçerek Allah tasavvurunun inşasında esmânın rolüne vurgu yapan İslâmoğlu, niçin Esma-i Hüsna sorusuna şöyle cevap verdi “Bu sorunun üç maddelik bir cevabı var:
1. Allah’a inananların tasavvurları, vahyin inşa ettiği Allah tasavvurundan giderek uzaklaştı.
2. Doğru bir Allah tasavvuru olmadan, sahih bir kulluk, iman ve teslimiyet gerçekleşmezdi.
3. Allah doğru bilinip tanınmadan, anlaşılmadan, dünya ve ahiret saadeti gerçekleşmezdi.”
İslamoğlu, esma çalışmasının özelliklerini şöyle sıraladı: “Kur’an’a göre esma-i hüsnayı diğerlerinden ayıran 5 özellik vardı:
1. Esma listemizin tamamı Allah’ın kitabındaki isimlerden oluşmuştur.
2. Bu isimler bir usule dayanarak tesbit edilmiş, bir esma-i hüsna usulü konulmuştur.
3. Esma listemiz, Kur’an’ın iniş sırasına göre işlenmiştir.
4. Her isim işlenirken lugavi-nazari-Kur’ani çerçeve çizilmiştir.
5. Esma-i Hüsna’mız 5 yılda 83 ders süren bir maratonla halka arz edilmiştir.”
İslamoğlu, Allah’ın esmasının hayatımıza tekabül ettiği noktaları da tek tek sıraladı ve Esma-i Hüsna’dan öğrenilenlerin paylaşılması gerektiğini kaydetti.
Mustafa İslamoğlu, konuşmasının devamında toplumun bütün katmanlarına önemli tavsiye ve önerilerde bulundu ve helallik diledi.
Ayrıca önümüzdeki dönem Siratu’l-Kur’an projesi için söz verdi. Bu projede ile 23 yıllık vahyin nuzul süreci ile Hz Muhammed’in (S.A.S) mücadelesi iç içe anlatılacak.
Halka açık olarak gerçekleşen program başta Hilal tv, Dost tv, Vuslat tv, Konya tv olmak üzere 10 televizyondan ve internet üzerinden canlı olarak yayınlandı.