- Fethullah Gülen Hocaefendi, Allah'ın (cc) kullarına, Peygamber Efendimizin de (SAS) ümmetine vefalı olduğunu hatırlattı.
- Hocaefendi, insanların üzerine düşen vazifeyi dile getirdi.
Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi, Allah'ın kullarına vefası karşısında vefalı olmanın önemini anlattı.
Fethullah Gülen Hocaefendi: "Acı, karmakarışık, vefa beklentisiyle kıvrım kıvrım bir dönemde yaşıyoruz. Allah vefalı, Rasulullah vefalı, ashab vefalı, büyük insanlar vefalı, o yolda gidiyorum derken vefasızca davranmamalı. Allah kullarına vefalı, vefalı olduğunu ifade ediyor. (Ayet okuyor) " Verdiğiniz sözü tutun, bana karşı vefalı olun. bakın nasıl vefalı olunurmuş görün." Çok küçük şeyler yapın, şart-ı Âdi planında ortaya koyun, tenasüb-ü illiyet prensibini aşkın nelerle nelerle size mukabelede bulunacak."
Allah'a karşı vefalı olmanın yanında bu vefayı sürdürebilmek çok önemli.
Muhterem Hocaefendi: "Böyle samimi bir tavır sergilediniz ama bakalım bu mevzuda ne kadar samimisiniz? Kaç sene buna dayanacaksınız? Hangi badireler karşısında tavır değiştirmeden, "Yol bu, yöntem bu" Üstad Necip Fazıl'ın ifadesiyle "Gerisi angarya" diyeceksiniz. Değişik şeyleri, önemli kazanımları bir vefasızlığa kurban etmemek lazım. Vefa çok önemli. Size yazıyla, hatla seslenen levhalarda da var "Vefa ya HÛ". Ey insan biraz vefalı ol!"
Peki Allah'ın (cc) kullarına karşı vefası çerçevesinde cehennem ne anlama geliyor?
Hocaefendi: "Akla gelebilir, "Cenab-ı Hakk bu kadar vefalı, kullarının en küçük şeylerini dahi değerlendiriyor. Azab-ı ilahi ne demek oluyor? Cehennem ne demek oluyor? Gayya ne demek oluyor? Dereke-i esfel ne demek oluyor? Münafıkların yuvarlandığı, iki yüzlülerin, üç yüzlülerin, dört yüzlülerin, dün başka bugün başka her gün başka bir suratla toplumun karşısına çıkan, kaç yüzü olduğu belli olmayan insanlar (ayet okuyor) diyor. Cehennemin en aşağı derekesinde diyor. Demek ki esasen insan kendi cehennemini kendi tutuşturuyor."
Dünyanın dört bir yanına açılan adanmış ruhları bir damla iyilikle dahi destekleyen herkes vefa duygusuyla baştacı yapılmalı.
Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi: "Birisi çok küçük bir iyilikte bile bulunmuşsa, bence onu her zaman görmek, her zaman hatırlamak, her zaman hayırla yÂd etmek lazım. kim bilir, belki de allah onu ibadet sayar, kim bilir, belki de sizin başarılarınıza bunu bir vesile kılar...bu türlü avantajları varsa birşeyin bence, onu ihmal etmemek lazım."
Defalarca vefasızlığa maruz kalsak bile ille de vefa ile karşılık verilmeli.
Hocaefendi: "Vefa ya hÛ. vefa ya hÛ. ve en önemlisi de inanın bana vefasızlığa karşı vefayla mukabelede bulunma. ders vereceğiz diye vefanın ne demek olduğunu anlatmak üzere elli defa vefasızlık görsek bile vefa ile mukabelede bulunma."