Sempozyum bugün de devam ediyor ve İcmanın eğitim ve sosyal boyutları masaya yatırılıyor. Program Mehtap TV'den canlı olarak yayınlanıyor.
İcma Sempozyumu'nun ilk gününde çok sayıda alim kürsüye çıktı. Onlardan biri Fas Krallığı Alimler Akadamesi Genel Direktörü Prof. Dr Ahmed Abbadi'ydi.
Prof. Dr. Abbadi: "Gelecek nesillere icmanın nasıl olacağını öğretmek de bizim en büyük sorumluluklarımızdan. Maalesef bunu engelleyen şey bütün ümmeti sarıp sarmalayan parçalanma olgusudur. Birlikte olmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var."
Nijerya Din İşleri Yüksek Kurulu Genel Başkanı Prof. Dr. Muhammed Saad Ebu Bekir ise, diyalog ve işbirliğinin elzem olduğunun altını çizdi.
Muhammed Saad Ebu Bekir : "Gençlerimize Kur'anı ve İslam-i bilimleri öğretmeliyiz. Bunun yanında pozitif bilimleri de okutmalıyız. Fethullah Gülen'in bilim ve teknoloji konusunda görüşleri bilim ve teknolojinin iman arasındaki ilişkisinden etkilendim. Gülen'in görüşlerinden ilham alanlar farklı ülkelerde okullar açtılar."
Sudan İslami Araştırmalar Akademisi Başkanı İsam Beşir de, Avrupa Birliği örneğini verdi ve İslam Dünyası'nın da rönesansını gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. İsam Beşir: "İcma bütün dünyadaki akıl sahibi müslümanları bir araya getirmektir. Bu gereklidir. İslam ümmeti alimleriyle yöneticileriyle bir araya gelmeli orta yol üzerine bir yapı oluşturmalı. Bütün medeniyetlere açık olunmalıdır. İçe kapanık olunmamalıdır. İman akıl ve bilim üzerine kurulu bir rönesans istiyoruz."
Alimler, sempozyumun bu yılki konusunu tavsiye eden Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi ve onun fikirleriyle ilgili görüşlerini de dile getirdi.
Bedreddin Ahmet Al- Halidi: "Bu şehrin tarihinde İslam'ın büyüklüğünü görmüşüzdür her zaman. Biz çok iyimser ve ümitliyiz. Zira bu sempozyuma davetin esas sahibi olan muhterem Fethullah Hocaefendi'nin varlığı bile bizim için yeterlidir."
Muhammed Saad Ebu Bekir: "F
ethullah Gülen'in bilim ve teknoloji konusunda görüşleri bilim ve teknolojinin iman arasındaki ilişkisinden etkilendim. Gülen'in görüşlerinden ilham alanlar farklı ülkelerde okullar açtılar."
Sempozyuma katılamayan alimlerin mesajları da salonda okundu. Tunus An-Nahda hareketi lideri Raşit Gannuşi de bir mesaj gönderdi.
Raşit Gannuşi: "İcma ümmetin toplumsal isteğinin yansımasıdır. İlahi tecellinin yeryüzünde yansımasıdır. onun prensiplerine bağlı kalmalıyız ki Allah'ın bize verdiği hilafet görevini yerine getirebilelim.