Siteden derlenen bilgiye göre,
parfüm ve
kolonya sürmek ve koklamak;
krem sürmek, makyaj yapmak veya yaptırmak orucu bozmuyor. Ancak makyaj malzemelerinin
ağız ya da
burun yoluyla boğaza ulaşması durumunda oruç bozuluyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan 'Sıkça Sorulanlar' bölümünden, merak edilen pek çok konu hakkıda bilgi sahibi olmak mümkün. www.
diyanet.gov.tr internet adresinde yer alan bölüm, İtikat ve İbadet olmak üzere iki farklı kategoriden oluşuyor. İtikat bölümünde, 'Allah'a iman', 'Meleklere
İman', 'Kitaplara İman', 'Peygamberlere İman', 'Ahiret Gününe İman', 'Kader İman'; İbadet Bölümünde ise '
abdest, gusül, teyemmüm,
temizlik, kadınların özel halleri, namaz,
Cuma namazı,
teravih namazı, cenaze ile ilgili hükümler, oruç, zekat, sadaka-i fıtr, hac ve
umre,
kurban, adak, yeminler ve çeşitli konular' başlıkları altında, akla gelebilecek her türlü soru
cevaplandırılıyor.
Sitede en çok merak edilen bazı soru ve yanıtları ise şöyle:
-Taksitle zekat ödenebilir mi?
Asıl olan kişinin üzerine terettüp eden zekatı ödemesidir. Bu itibarla, zekat bir defada ödenebileceği gibi, taksitle de ödenebilir.
-Nisap ne demektir? Miktarı ne kadardır?
Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi
ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Nisapa, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır. Böyle bir kişi, zekat veya sadaka alamayacağı gibi; sadaka-i fıtır vermek ve kurban kesmekle de yükümlü olur. Fazla olan bu malın nâmi olması ve üstünden bir yıl geçmesi halinde zekatının verilmesi gerekir.
-Zekat vaktinden önce verilebilir mi?
Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi zekat konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Zekatın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kamerî yılın geçmesi gerekir. Buna rağmen mal sahibi dilerse vakti gelmeden önce de zekatını verebilir.
-Mesleği gereği sürekli olarak yolculu olan kişi namaz ve oruç ibadetlerini nasıl yerine getirebilir?
İslam dini
Ramazan ayında oruç tutamayan
hasta ve yolcuların sonradan
kaza etmelerini emreder. Mazeret devam ettiği sürece ruhsat da devam eder. Sürekli mazereti bulunan kişiler, mazeretleri ortadan kalkınca, zamanında tutamadıkları Ramazan oruçlarını kaza ederler.
-Parfüm ve kolonya orucu bozar mı?
Parfüm ve kolonya sürmek ve koklamak orucu bozmaz.
-Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi?
Oruçlu bir kimsenin morfinli veya morfinsiz olarak dişlerini tedavi ettirmesi veya çektirmesi orucu bozmaz. Ancak tedavi esnasında, kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi bir şeyin yutulması orucu bozar.
-Dış fırçalamak orucu bozar mı?
Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macunun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.
-Makyaj yapmak veya yaptırmakla oruç bozulur mu?
Krem sürmek, makyaj yapmak veya yaptırmakla oruç bozulmaz. Ancak, makyaj malzemeleri, herhangi bir şekilde ağız ya da burun yoluyla boğaza ulaşması halinde oruç bozulur.