Türkiye’nin felaket yılları, kan ve göz yaşı ile ıslanmış bir trajedinin yaşandığı, insanlık tarihi açısından talihsiz yıllardı.
İşgal güçlerinin insafsız şımarıklığı altında ezilen ve şaşkınlığın üstüne esarette kalmanın korkusuyla canı burnunda yaşayan bir avuç insanın kahır sahnesiydi
Anadolu.
7 bölgenin 7’sindeki derin yaralar sarılmalı, bir millet son bir hamle ile yeniden dirilmeli ve işgali sona erdirecek hamle yapılmalıydı. Bu hayati hamle milletler tarihinde bir mucizenin yaşanmasına neden oldu. Türkiye’de yakılan
bağımsızlık meşalesinin ışıltısı dünyayı aydınlattı. Aradan 88 sene geçti ve bu meşalenin gölgesinde yaşamanın huzuru içerisinde zor günlerin kahramanlarını anmanın bir kez daha vakti geldi. Vakit, kurtuluş cephesinin siperlerinde saklı duran tarihi, orda yatan ruhu ortaya çıkarma vakti.
Yitik hazine yayınlarından çıkan Milli Mücadele’de Kalemli
Ordu isimli kitap bu tarihi fırsatı değerlendirme adına kıymetli bir eser.
Bağımsızlığı her şeyin üzerinde gören, bağımsız bir gelecek için hayatlarını ortaya koyan eğitim camiamızın şanlı tarihine
vefa niteliğindeki bu eser, devrin gerçeklerini masaya yatırıyor, bir ülkenin geleceği kadar o ülkenin var olmasında öğretmenlerin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Kadını, erkeği, fen bilimcisi, tarihçisi, edebiyatçısı, ilahiyatçısı, rektörü, uleması, dervişi, öğretmeni, belletmeni, öğrencisi ile bir eğitim ordusu ve onların karargâhı medreseleri, okulları, tekkeleri ve zaviyeleriyle yek vücud bir gönlün işgal karşısındaki çırpınışları var Kalemli Ordu’da.
Anadolu’yu okul, sınıflarını kahraman, derslerini bağımsızlık, öğrencilerini topyekün bir millet görenlerin tarihî resmî geçidi var bu kitabın sayfaları arasında. Tek tek isimleri sayılınca
küçük görülecek, bir kitapta toplayınca da büyümeye namzet hale gelecek Türk maarifinin düşman karşısındaki marifetleri var.
Şimdi, gelecek nesillerin öğretmenlere emanet edilmesinin sırrını çözmek, bağımsızlık tutkusunun izinde ‘bir vatana binlerce sevda’nın şahidi olmak için, Kalemli Ordu o günleri tutkuyla ve vefayla tekrar hatırlamaya çağırıyor.