Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur Külliyatı'nın basılmasını fiilen durdurdu. Risale-i Nur Külliyatı’nın basımını yapan yayın evlerinin bandrol başvuruları 15 gündür Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nce kanuni mirasçı olmadığı gerekçesiyle reddediliyor. Risalelerin basımı ile ilgili yaklaşık 15 gün önce bandrol başvurusunda bulunduklarını belirten Yeni Asya Neşriyat Koordinatörü Abdullah Eraçıkbaş, “Yıllardır fiili bir durum var yayınevleri bunu basıyor ancak, 10-15 gündür bandrol talebimiz reddediliyor. Bu konunun bakanlık tarafından bir an önce çözülmesini istiyoruz.” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Bediüzzaman Said Nursi’nin Risale-i Nur Külliyatı eserlerinin basılmasının telif hakları gerekçesiyle fiilen durdurdu. Risale-i Nur külliyakını bastırmak isteyen yayınevlerine bakanlık ‘kanuni mirasçı olmadıkları’ gerekçesiyle bandrol vermiyor. Yaklaşık 40 yıldır Risale’i Nur basımı yaptıklarını ve bandrol alımı ile ilgili bugüne kadar hiçbir engelle karşılaşmadıklarını belirten Yeni Asya Neşriyat Koordinatörü Abdullah Eraçıkbaş, “İhtilal dönemleri ve tek parti dönemi dışında hiçbir engelle karşılaşmamıştık. O dönemlerde bile yapılan engellemeler hukuki başvurular sonucu giderildi. Risalelerin basımı ile ilgili engeller yasaklı olduğu dönemlerde bile rahat basılıyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yayınevi olarak bandrol başvurusunda bulunduk. Kanuni mirasçı olmadığımız gerekçesiyle başvurumuz reddedildi.” diye konuştu. Telif hakları yasasına dayanarak fiili bir engelleme ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Eraçıkbaş, “Bakanlık kanuni mirasçı belgesi ve yetkisi istiyor. Onun dışında yetki ve belgesi olmayan yayınevlerine basma izni vermeyeceğini söylüyor. Bakanlık nezlinde girişimlerimiz bulunuyor. Üstad eserleri için kanuni mirasçı tayin etmediği biliniyor. Bütün talebelerinin külliyatı kendi eserleri gibi neşredebileceğini bizzat eserlerin beyan ediyor ve tavsiye ediyor biz bir an önce bu fiili durumun bir an önce ortadan kalkacağını temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu...
BEDİÜZZAMAN’IN VASİYETİNİN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ
Envar Neşriyat Müdürü Nihat Ölmez de Üstat Bediüzzaman’ın Emirdağ Lahikası birinci cildinde vasiyetnamesinde risalelerin neşri ile ilgili isimleri sıraladığını söyledi.
Yayınevi olarak yıllardır Risalelerin basımını yaptıklarını, Envar Neşriyat’ın yetkilisini Üstad’ın talebesi Ahmet Aytimur olduğunu kaydeden Ölmez, “Emirdağ Lahikası birinci cildinde Üstat Bediüzzaman’ın vasiyetnamesinde Ecel gizli olmasından, vasiyetname yazmak sünnettir. Benim metrukâtım ve Risale-i Nur'dan olan benim hususî kitablarım ve güzel cildlenmiş mecmualarım vesair şeylerimin bütününü, Gül ve Nur fabrikalarının heyetine, başta Hüsrev ve Tahirî olarak o heyetten oniki : Kardeşim Abdülmecid, Zübeyr, Mustafa Sungur, Ceylan, Mehmed Kaya, Hüsnü, Bayram, Rüşdü, Abdullah, Ahmed Aytimur, Âtıf, Tillo'lu Said, Mustafa, Mustafa, Seyyid Sâlih.} kahraman kardeşlerime vasiyet ediyorum. Onlara bırakıyorum ki; emr-i hak olan ecelim geldiği zaman, benim arkamda o metrukâtım, benim bedelime o sadık ve mübarek ellerde hizmet-i Nuriye ve imaniyede çalışsın ve istimal edilsin. İfadeleri yer alıyor. Bizde Envar Neşriyat olarak Üstad’ın varis tayin ettiği talebelerine basım ile ilgili izin verilmesini tavsiye ediyoruz. Üstad’ın hayatta olan talebeleri Ahmet Aytimur, Hüsnü Bayramoğlu, Sait Özdemir ve Mustafa Sungur kanuni olarak vasiyet doğrultusunda risaleleri basabilirler. Biz kanuni varislerini birinci olarak bunları görüyoruz. Bediüzzaman’ın bu vasiyetinin yerine getirilmesini istiyoruz. Bu bir manevi bir görevdir. Bandrol için başvuruda bulunduğumuzda yeni bir düzenleme yapılana kadar kimseye bandrol verilmeyeceği söylendi. Bu konunun bir an önce çözülmesini ve basım için kanuni varislere bandrol verilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Konu ile ilgili görüşünü sorduğumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından her hangi bir dönüş yapılmadı..
CİHAN