Yazılan Kur'an-ı Kerim'in kalitesinin Türkiye'de eşi benzeri olmadığı vurgulandı.
Programda Kur'an ziyafeti veren Mısırlı
Hafız Ahmet Naina ve Hafız Fatih Çollak ise dinleyenleri mest etti.
Hattat Hüseyin Kutlu'nun 5 yıldır üzerinde çalıştığı Mushaf-ı Şerif tamamlandı. Kaynak
Kültür Yayın Grubu bünyesinde yer alan Define Yayınları'nca yayımlanan Kur'an-ı kerim'in özel
baskısı için asitsiz, aharlı kâğıt ve hakikî
deri cilt kullanıldı. Hattat Kutlu'nun yazmış olduğu mushafın, Türkiye'de ilk kez bu kalitede basılmış olduğu öğrenildi.
Kutlu'nun kırk yıllık sanat hayatının meyvesi olan Mushaf-ı Şerif 6 boyda basılacak. Bu baskılar orta, büyük, cep, hafız, rahle ve teheccüd boylarında olacak. Teheccüd boyutunun ülkemizde ilk kez basıldığı belirtildi. Boyutu büyük olacak olan teheccüd mushafının özel bir sehpası olacak. Gece namaza kalkan Müslümanlar Kur'an'ı karşısına koyup okuyacak. (Sağ taraftaki sayfayı birinci rekatta sol taraftaki sayfayı ikinci rekatta okuyacak. Selam verdikten sonra ise sayfayı çevirecek.) Böylece teheccüd namazlarında
hatim indirilmiş olacak.
Yazılan mushafın tanıtımı için Çembellitaş'taki
Fırat Kültür Merkezi'nde (FKM) program düzenlendi. Uzun yıllar hat sanatıyla uğraşan Kutlu, 5 yılın sonunda Kur'an-ı Kerim'i yazabilmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Her hattatın idealinde musaf yazmanın olduğunu belirten Kutlu, "Uzun süredir Kur'an yazımına ihtiyaç vardı. Halihazır yazıda bulunan musaflar kopyanın kopyası olduğu için deforme olmuştu.
Mukaddes kitabımıza, Hüsnühat, tezhip ve cilt sanatı gibi kendi etrafında örgülenmiş sanatlarımızla,
hizmet etmek gerekiyordu. Biz de, bu zamana kadar korunan Kur'an-ı Kerim'i özenle yazdık" dedi. Kutsal kitabın yazımı için 5 yılın çok olmadığını dile getiren Kutlu, "Kur'an uğruna ne canlar verilmiş. Ne ömürler tüketilmiş. Ne gözyaşları dökülmüş. Bizim 5 yılımız gitmiş çok mu?" diyerek, Kur'an-ı Kerim'in önemini vurguladı.
Yazılan mushafı nesih hattı ile kaleme aldığını kaydeden Kutlu, "Bu hat sanatının öğrenilmesi uzun ve çileli yıllar gerektiriyor. Bu bütün hat çeşitleri için böyledir. Hat sanatçısının uzun yıllar pişmesi, demlenmesi gerekir. Dolayısıyla bir hattatın yetişmesi çok zor. Sadece nesih hattının öğrenmek için bile 6 sene geçiyor." ifadelerini kullandı. Mushafın yazımının biraz uzun zaman aldığını kabul eden Kutlu, "Muhtelif ebadlarda basılacağı için, baskı tekniklerine uygun olsun diye daha yavaş baskıya hazırlandı. Bu bakımdan biraz uzun sürdü." dedi.
Programda Mısırlı Hafız Ahmet Naina ve Hafız Fatih Çollak Kur'an ziyafeti verdi. Katılımcılar, Kur'an tilavetini ve Kur'an meallerini ilgiyle dinledi.
Hattat Kutlu'ya ödülü
Diyanet İşleri Başkanı Ali
Bardakoğlu tarafından verildi. Kur'an-ı Kerim'le ilgili olmanın en büyük şeref olduğunu kaydeden Bardakoğlu, "Kur'an, yaratıcının gözüyle insanı anlamaktır. Kur'an'ı okuyarak var oluşumuzu anlarız. Kur'an'da kendimizi buluruz." dedi.
1949 yılında Konya'da doğan ve 1974 yılında
İstanbul Üniversitesi
Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitiren Hattat Kutlu, halen Uygulamalı Türk-İslâm
Sanatları Kütüphanesi'nde hüsn-ü hat grup başkanlığı yapıyor. (CİHAN)