Yeniçeriler İstanbul'a girdi

İstanbul'un Fethinin 553. yıl dönümünde, yeniçerilerin şehri almaları canlandırıldı

Yeniçeriler İstanbul'a girdi

İstanbul'un Fethinin 553. yıl dönümü, Belgrad Kapısı önünde yapılan törenle kutlandı. Törende mehteran takımı ile surların önüne gelen yeniçerilerin İstanbul'u fethetmeleri canlandırıldı. "Allah Allah" nidalarıyla surlara koşan ve kaleyi kuşatan yeniçeriler, şehri alarak burçlara Osmanlı bayrağı dikti.
İstanbul'daki Fetih kutlamaları Fatih Sultan Mehmet'in kabri başında anılması ile başladı. Fatih Camii'ndeki türbesi başında Fatih Sultan Mehmet için Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Ardından Saraçhane'de bulunan Fatih Anıtı önünde bir tören düzenlendi.
Fatih Sultan Mehmet ve Osmanlı Ordusu'nun İstanbul'u fethi ise Belgrad Kapısı önünde canlandırıldı. İstanbul Valisi Muammer Güler, 3.Ordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Muzaffer Cengiz Arslan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tören alanında bulunan öğrencileri ve vatandaşları selamladı. İstiklal Marşı'nın hep birlikte söylenmesinin ardından Arif Nihat Asya'nın Fetih Marşı okundu. Sonrasında ise tören alanına mehteran takımı ve yeniçeriler geldi.
Hazırlıklarını tamamlayan yeniçeriler "Ya Muhammed" nidaları eşliğinde harekete geçti. "Allah Allah" diyerek surlara doğru koşan yeniçeriler, şehri ele geçirdi. Top atışları altında yeniçerilerin bazıları surlara tırmanmaya çalışırken, bazıları da burçları kontrol altına almaya çalıştı. En tepeye çıkan ve Ulubatlı Hasan'ı temsil eden yeniçeri de burçlara Osmanlı Sancağı'nı dikti. Temsili fethin ardından Fatih Sultan Mehmet'in Topkapı'dan şehre girişi ve Ayasofya'ya kadar gidişi canlandırıldı.
Büyük alkış toplayan gösterinin ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalara geçildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, fethin önemine dikkat çekerken, "Her 29 Mayıs'ta hepimizde İstanbul aşkı tazeleniyor." dedi.
Küçükçekmece İsmail Hakkı Uludağ İlköğretim Okulu öğrecisi Merve Pamuk'un okuduğu "Canım İstanbul" şiiri dinleyenleri duygulandırdı. İstanbul Valisi Güler, Pamuk'a eşlik ederek şiiri birlikte okudu. Okunan şiirin ardından İstanbul genelinde fetih ile ilgili düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Ümraniye Halk Eğitim Merkezi öğrencileri de çeşitli yörelere ait halk oyunları gösterilerini sundu. Askeri tören takımı, mehter takımı ve öğrencilerin tören geçişi ile fetih kutlamaları sona erdi.
Bu arada güneş çarpması nedeniyle 3 öğrencinin rahatsızlandığı öğrenildi. CİHAN
<< Önceki Haber Yeniçeriler İstanbul'a girdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER