"Sevmek çok önemli bir şeydir de onda dengeyi korumak lazım.
Sevgilerde çerçeve korunamazsa, hafizanallah maksadının aksiyle insan tokat yer."
Fethullah Gülen Hocaefendi, sevgide ve eleştiride aşırıya gitme dengesizliğine dikkat çekti.
"Hususiyle günümüzde insanların bazı kimselerle alakalı tavır ve davranışlarında aşırılıklar olabiliyor. Kitle ruh haletiyle, falanı iltizam filanı iltizam, falanı göklere çıkarma filanı göklere çıkarma, onları gökten inmiş gibi görme, takdirlerde aşırılığa gitme..."
Hocaefendi, şahıslara değil sıfatlara karşı tavır takınılması gerektiğini vurguladı.
"Buğz ettiğiniz, kızdığınız, canınızın sıkıldığı, bizim kıstaslarımız kriterlerimiz açısından sıfatlara bağlı bir kızma yani kafirce sıfatlara, münafıkça sıfatlara, mülhitçe sıfatlara karşı bir tavrınız olabilir. Sıfatı sevmeyebilirsiniz."
Hocaefendi, Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in konuyla ilgili bir hadisini hatırlattı.
"İfrata gitme. Tefrite de gitme. Nefret etme. Sevgide aşırıya da gitme. Sevgi makamına oturttuğun, sevgi karesi içine oturttuğun insana karşı duyduğun sevgi ölçülü olmalı, iktisatlı olmalı. O da dengeli demek. Zira birgün düşman olabilir."
İnsan öfke ve düşmanlık hissinde de ölçülü olmalı...
"Sıfatlarından, tavırlarından, davranışlarından, zararlarından ötürü birine karşı mesafeli duruyor ve içinizde ona karşı rahatsızlık hissediyorsanız, buğz diyebileceğimiz bir tavrınız varsa, onda da zinhar dengeli olun. İfrata gitmeyin. Tefritte de kalmayın. Zira birgün dost olur. Sonra siz o yaptığınız şeylerden dolayı hicap duyar, başınızı önünüze eğersiniz diyor. Kızarken öfkelenirken birgün dönüp geleceğini hesaba katarak ona göre ölçülü olmak lazım. İtizarda bulunurken dünyada, özür dilerken ukbada, "hakkını
helal et" derken öbür tarafta mizanın başında, başımızı aşağıya eğecek tavırlarda davranışlarda bulunmamak lazım."