İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve
Zambak Yayınları işbirliğiyle hazırlanan okullarda ücretsiz tiyatro projesi tamamlandı.
Şubat ayında başlayan '
Alican Minik Seyyah' tiyatro oyunu projesi 4 aylık süreçte 138 kez sahnelendi. Gösterileri okul öncesi ve
ilköğretim 1, 2 ve 3'üncü sınıflarında öğrenim gören yaklaşık 35 bin öğrenci izledi.
Projenin hayata geçirilmesi için düzenlenen
protokol töreninde konuşan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa
Uslu projeyle geleneksel kukla tiyatrosunu eğitim aracı olarak kullanıp, çocukların eğitimine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Zambak Yayınları Genel Müdürü
Bayram Murat ise 'Alican Minik Seyyah’ oyununun, İstanbul'un 39 ilçesinde 77 ayrı merkezde sergilendiğini ifade etti. Zambak
Kukla Tiyatrosu tarafından hazırlanan 'Papi’nin Maceraları' adlı tiyatro oyununun
Türkiye turnesinde bugüne kadar 165 bin öğrenciye ulaştığını hatırlatan Murat; "Tiyatro, ilköğretim okullarında 5-9 yaş arasındaki öğrencilere hitap ediyor. Daha çok çocukların sosyal, duygusal ve ahlaki gelişimine
destek vermek için proje üretiyoruz. Ayrıca,
iletişim kurabilme, nazik olma, dinleme, konuşma, paylaşma, sorumluluklarını yerine getirme ve yardımsever olma gibi değerler de kazandırılmasını amaçlanıyoruz." dedi. Murat, Zambak Yayınları olarak öğrencilerin ilgisini arttırmak için sosyal projelerine devam edeceğini sözlerine ekledi.
Zambak
Çocuk Tiyatrosu ‘Alican Minik Seyyah’ isimli oyunun finali Şişli Resnevi Niyazibey İlköğretim
Okulunda gerçekleştirildi. Gösterinin sonunda İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Uslu Zambak Yayıncılık'a katkılarından dolayı teşekkür etti.
Oyunun konusu:
Evliya Çelebi’yi çocuklara Alican Anlatıyor
Oyunda, Ali Can adlı karakteri, Evliya Çelebi'yi araştıran bir öğrenciyi canlandırıyor. Bu kapsamda öğrenciler, Evliya Çelebi ve kitabı Seyahatname hakkında bilgi edinmiş oluyor. Oyunda Alican Karakterini canlandıran tiyatro sanatçısı Selim Köksal, çok dikkatli hazırlandıklarını söyledi. Köksal "Prova sürecinde yorgunluk aşamasından geçtik çünkü söz konusu çocuklar olunca hiçbir ayrıntıyı atlamadık. Bu oyun, çocukların gelişiminde çok önemli olacak. Diğer arkadaşlarımla da oynarken çok eğlendik." şeklinde konuştu.
Çocuğa tiyatro’nun yararları:
Tiyatro sanatı, çocukların eğitiminde mutlaka kullanılmalıdır. Çocuk yaşamla bağını oyun yolu ile kurmaya başlar. Çocuğun dikkat, algılama, dinleme, konuşma, bedenini de kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerilerini gelişir. Böylece çocuk kendini ve sorunlarını ifade edebilmeyi ve yorumlamayı öğrenir. Soyut ve teorik olay ve kavramların anlaşılıp somutlaştırılmasına yardımcı olur. Çatışmalarla olumlu biçimde baş etmesini öğrenir. Çocuğun sosyal gelişimini hızlandırır. Duygularını tanıma ve bunları ifade etmesi açısından bakıldığında çocukların duygusal gelişimine katkıda bulunur. Çocuklarımız sanattan, tiyatrodan, yaratıcı dramadan mutlaka yararlanmalıdır.
1. Sadece izleyerek,
taklit ederek yaşamı öğrenmeye keşfetmeye başlarlar.
2. Bir tiyatro grubu içindeyse rol repertuarını genişletebilir. Böylece kendilerini daha iyi ifade edebilirler.
3. Yine bir tiyatro ya da drama grubundaysa dayanışmayı, destek olmayı öğrenirler.
4. Yaşamı daha iyi anlamlandırabilirler.
5. Kendine güvenleri ve problem çözme yetenekleri artar.
6. İletişim kurmayı öğrenirler.
7.
Sevgi, barış, birlik olma gibi evrensel değerleri öğrenirler.
8. Mutlu, inisiyatif sahibi, yaratıcı bireyler olarak yetişirler.