Kur ve rekolte kuruyemişin tadını kaçırdı

Kur ve rekolte kuruyemişin tadını kaçırdı

Kuruyemiş fiyatları son dönemde yüzde 50 ila yüzde 100 arasında arttı. Sektör oyuncuları bu durumda kurdaki dalgalanma ve rekoltedeki düşüşün etkili olduğunu söylüyor. Perakendeci de bu durumdan memnun değil. Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, "Fiyat artışları kar marjlarında daralmaya neden oluyor." dedi.

Kani Emekçi, konu ile ilgili olarak Cihan'a yaptığı değerlendirmede, fiyat oynamalarının temel nedeninin hammadde bedellerindeki artış olduğunu söyledi. Hammaddeden kastının, fabrikaya gelmeyen ve üreticide, tedarikçide veya toptancıda bulunan ürünler olduğunu aktaran Emekçi, şöyle devam etti:

"Hammadde fiyatlarında artışın temel nedeni de 2014'te belli başlı ürünlerde görülen rekolte gerilemesidir, yeterince ürün bulunmamasıdır. 2014 Mart ayında Türkiye, çok ciddi bir don olayına tanık oldu. Malum kış dönemi de kurak geçmişti. Buna bağlı olarak fındık, kayısı ve Antep fıstığı dâhil pek çok kuruyemiş ürünü yeterli miktarda yetişmedi. Yetişen ve satışa sunulan ürün miktarı geriledikçe fiyatlar yukarı yönlü oynamaya başladı."

Emekçi, yüzde 20 ila 200 arasında artış gösteren hammadde fiyatları ile ilgili ise şunları dile getirdi:

"Antep fıstığı, fındık, kayısı, badem ceviz gibi ürünlerde bu önemli artışı görebiliyoruz. Bu artışlar nihai tüketiciye aynı oranlarda varmasa da ürünler yine de yüzde 50 ila yüzde 100'e varan oranlarda artmış fiyatlarla markette, büfelerde, kuruyemişçilerde satılıyor. Fiyat artışlarında bir diğer faktör de kur artışları. Ceviz ve badem, kuru erik, kaju gibi pek çok ürün ithal ediliyor. Yani dolarla satın alınıyor. Doğal olarak kur artışı bu ürünlerin fiyatlarında karşılık buluyor. Yine burada da son 1 senede yüzde 100'ü bulan fiyat artışları meydana geldi."

Ay çekirdeği ve yer fıstığı gibi ürünlerde fiyat artışlarının yüzde 20-30 seviyelerinde kaldığını belirten Papağan Kuruyemiş"in Yönetim Kurulu Başkanı, "Doğal olarak bu ürünlerin tüketimleri arttı. Şirketimizin satış verilerine göre senenin 3 ayında kabak çekirdeğinde yüzde 38, yer fıstığında yüzde 25, leblebide yüzde 9 ve ay çekirdeğinde yüzde 10 tüketim artışı yaşandı. Tüm fiyat dalgalanmalarına karşın tüketici kuruyemişten vazgeçmiyor. Badem alamıyorsa yer fıstığını tercih ediyor, cevize yetmiyorsa, ay çekirdeğini alıyor." ifadelerini kullandı.

Kani Emekçi, yeni mahsullerin piyasaya sürülmesi ile fiyatların gerileyeceğini belirterek, "Görebildiğimiz kadarıyla üzüm dışında rekolteler, geçen seneye göre daha iyi. Şu an hammadde noktasında ürünün bollaşmasını bekliyor ve fiyatların inmesini umuyoruz." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Kur ve rekolte kuruyemişin tadını kaçırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER