Kurban bayramına sayılı günler kala Kayseri'deki bıçakçıların bulunduğu çarşıda da hareketlilik başladı. Geçen yıla göre çarşıdaki hareketliliğin az olduğuna dikkat çeken esnaf, vatandaşın daha çok hassas el kantarı, et çekme makinesi, satır ve yıkmatik satın aldığını dile getiriyor. Bıçak satın almak yerine bıçak biletenlerin sayısı oldukça fazla. Kurbanlık için hisseye girenler ise mutlaka terazi alıyor. Terazide ise biraz pahalı olmasına karşın gramına kadar tartan dijital el kantarı tercih ediliyor.
Kayseri'de uzun yıllar bıçak satışı yapan Erciyes Bıçakları Sahibi Ahmet Tüfekçi, Kurban bayramına sayılı günler kala işlerin hareketlendiğini söyledi. Ahmet Tüfekçi, geçen yıla göre satışların büyük oranda azaldığına dikkat çekerek, vatandaşın bıçak almak yerine mevcut elindeki bıçağı biletmeyi tercih ettiğini belirtti. Tüfekçi, özellikle kurbanlıkta hisseye girenlerin kurbanlık hayvanının daha kolay yere yatırılması için yıkmatik, etlerin paylaşımında hak geçmemesine dikkat eden insanların da gramına kadar tartıyı gösteren dijital el kantarı satın aldıklarını ifade etti.
Bıçakların tanesini 2 liradan bilediklerini ifade eden Tüfekçi, son zamanlarda sayısı artan çantacı satıcıların Çin üretimi bıçakları ucuz fiyatlarla sattıklarını ifade etti. Çin bıçaklarının kalitesiz çelikten kullanıldığına dikkat çeken Tüfekçi, "Çin'de üretilen bıçaklarda sap kısmına monte edilecek olan çelik kısmı, çakı yapımında kullanılmak üzere kesiliyor. Sap kısmı boşta kalıyor ve iki vida ile tutturuluyor. Biraz zorlanana kesimde bıçağın sapı insanların elinde kalıyor ve çöpe gidiyor. 3-4 tanesi 10 liraya satışa sunuluyor. Çantacıların bu satışında vatandaş bıçakları ucuz buluyor alıyor. Ancak kısa süre sonra sap kısmı kırılıyor ve çöpe atıyor. Buna dikkat etmeleri gerekir." dedi.
Ahmet Tüfekçi, Kurban bayramı için az sayıda bıçak alan olduğunu ve bıçakların kalitesine göre fiyatlarının 10 ila 30 lira arasında değiştiğini belirtti. Terazi için el kantarlarının alındığını anlatan Tüfekçi, normal el kantarının 7.5 liradan satılmasına karşın iki kalem pille çalışan 15 liralık dijital el kantarının daha çok satıldığını anlattı. Tüfekçi, dijital el kantarının gramına kadar göstermesinden dolayı vatandaşın et paylaşımında hak geçmemesine dikkat etme adına bunu tercih ettiğini belirterek, "10-25 liraya kemik parçalamak için nacak, 20-60 liraya yine kemik parçalamak için satır, Çin'den ithal edilen elle et çekme makinesi de 60-120 lira arasında alıcı buluyor. Yerli üretim olan motorlu et çekme makinelerini ise 750 liradan satışa sunuyoruz. Bıçakları 2, nacak ve satırları da 4 liraya biliyoruz. Yıkmatikler de 15-30 lira arasında satılıyor." diye konuştu.
CİHAN