Diyetisyenler, Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat edilmesi konusunda vatandaşları uyardı. Çankırı İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Esra Kocamış Baş, bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığının arttığına dikkat çekti. Baş, bu nedenle kalp-damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları açısından risklerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Kurban Bayramı'nın en önemli özelliğinin kırmızı et tüketimindeki artış olduğunu kaydeden Baş, "Beslenme düzenindeki değişikliklere karşı tedbir alınmazsa özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyler başta olmak üzere bir takım sağlık sorunları oluşabilir. Sindirim güçlüğü, kabızlık, bulantı, mide rahatsızlıkları, kalp çarpıntısı, tansiyon, kan şekeri ve kolesterolde yükselme bunlardan bazılarıdır." dedi.
"ET KISIK ATEŞTE PİŞİRİLMELİ"
Pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesini isteyen Baş, kızartma ve kavurma yönteminden kaçınılmasını tavsiye etti. Diyetisyen Baş şu tavsiyelerde bulundu: "Kızartarak ve kavurarak hazırlanan etlerin tüketim miktarının sınırlı olmasına dikkat edilmelidir. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği gibi etin yağ içeriğini de arttıracağından dolayı hem kronik rahatsızlığı olan hem de sağlıklı bireyler tarafından tercih edilmemelidir."
Kurban etlerinin saklanması konusunda da uyarılarda bulunan diyetisyen Esra Kocamış Baş, "Kurban etleri saklanmak istenirse doğranarak işlem gören etler, küçük hacimlerde; besin saklamaya uygun poşetler içerisinde -2°C'de iki hafta; -18°C'de 6-8 ay boyunca sağlığa uygun bir şekilde saklanabilir. Bu etlerin buzları çözdürülerek kullanılmak istenirse buzdolabının alt gözünde bir kap içerisinde çözdürülerek kullanılması uygundur. Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması hastalık yapıcı bakterilerin üreme ihtimalinden dolayı tercih edilememelidir." şeklinde konuştu.
"ETİN YANINDA TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ"
Kurban Bayramı'nda tüketimi artan diğer bir gıda türünün de tatlılar olduğuna işarete eden Baş, bu konuda da şu uyarılarda bulundu: "Şekerlemeler, şerbetli tatlılar etle birlikte servis edilen lezzetler arasında yer almaktadır. Kırmızı et ile birlikte tüketilen şerbetli tatlıların kan kolesterol ve kan şekeri üzerinde olumsuz, arttırıcı etki yaptığı unutulmamalıdır. Bu yüzden bu tür gıdaların tüketiminden herkesin kaçınması gerekir. Etlerle birlikte içecek olarak ayran, taze meyve suları veya şekersiz komposto suları ikram edilebilir. Tatlı ikram edilmek istenirse az şekerli sütlü tatlı ya da meyve tatlıları tercih edilebilir ve bunlara tarçın ilavesi yapılması şeker oranının az olmasına bağlı lezzet kaybını engeller. Etle birlikte söğüş sebze ikramı da tüketen bireylerin yediklerini daha rahat sindirmeleriyle birlikte iştah artışını azaltıcı etki yapar."
Baş, bayram boyunca mümkün olabildiğince hareketli olmaya özen gösterilmesi ve günlük yapılacak 30 dk'lık yürüyüşler sayesinde aşırı besin tüketiminin oluşturacağı her türlü olumsuz sağlık sorunlarının düzeltilebileceğini sözlerine ekledi.hipertansiyon-ve-bobrek-acisindan-riskler-artiyor-1890435.htm'> CİHAN