İSTANBUL (CİHAN)- Küresel Doktorlar Hareketi, sağlık taraması yapmak ve acil sağlık ihtiyacı olan bölge halkına yardım etmek için Orta Africa Cumhuriyeti'ne yola çıktı. Yanlarında getirdikleri yaklaşık bir ton sağlık malzemesi nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda kargo sorunu yaşayan 14 kişilik sağlık ekibi, içinde sağlık ve yardım malzemesi bulunan büyük kolileri tekrar sökerek küçük koliler haline getirdikten sonra uçağa verdi.
Sağlık kafilesi adına konuşan kardiyoloji uzmanı doktor Mahmut Gündüz, 11 günlük bir seyahat için yola çıktıklarını belirterek, "Çocuk uzmanı, anestezi, göz, diş ve kadın doğum uzmanı arkadaşlarımızla birlikte gidiyoruz. O bölgenin yöresel ve sık görülen hastalıklarını opere edecekler. Şu ana kadar belirlemiş olduğumuz hasta sayısı, 15 tane fissül ameliyatı, 15 tane özellikle küçük yaşta büyük fıtıklar ve yüz küsür tane de sünnet yapacağız." dedi.
Bunun yanında diş hekimlerinin bine yakın diş problemi olan önceden belirlenmiş hastalara müdahale edeceklerini belirten Gündüz, "Çocuk ve aile hekimi uzmanlarımız da o bölgede bulaşıcı hastalıklarla ilgili öncelikli olarak tedavisi ve hastalıkların yayılmasının engellenmesi açısından da bilgi sunacaklar." diye konuştu.
Bölgeye ilk giden sağlık ekibinin kendileri olmadığını belirten doktor Gündüz, Küresel Doktorlar ve Kimse Yokmu Derneği ile birlikte 10'larca doktorun bölgeye giderek bir altyapı oluşturduklarını söyledi. Gündüz, "Şu anda bölgede Türk müteşebbislerinin açtığı 3 tane okulumuz mevcut. Bu okullarımızın ilişkide olduğu o bölgenin yöresel doktorları ile birlikte hazırlamış oldukları bir hasta portföyü var. Biz şu anda rastgele değil, seçilmiş hastalara bakmak üzere gidiyoruz." şeklinde konuştu.
Yanlarında 130 göz hastasına müdahale edebilecek tıbbi malzeme götürebildiklerini belirten doktor Gündüz, aslında 150 civarında göz hastası tespitleri olduğunu ancak 130 hastaya müdahale edebileceklerini söyledi. Görme kabiliyeti olmayan toplam 130 hastanın tek gözlerine görme kabiliyeti kazandıracaklarını belirten Gündüz, daha sonra gidecek olan sağlık ekiplerinin de bu hastaların diğer gözlerine müdahale edeceklerini söyledi.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nin dünyanın en fakir üç ülkesinden biri olduğunu belirten doktor Gündüz, "İnsanlık adına hiç birşey yok gibi. Dünyanın en fakir üç ülkesinden birisi ve ortalama ömür 42 yaş. Ölümlerin büyük bir çoğunluğu savaş ve bulaşıcı hastalıklar. İnşallah bizler elimizden geleni yapmaya çalışacağız." dedi. CİHAN