Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, devlet kurumları arasındaki uyuşmazlık nedeniyle imar planı bulunmayan tarihi Kayaköy'de yaşayanların, köylerini terk etmeye başladığını söyledi. Ailelerin çocuklarına ev yapamadığını bu nedenle de arazilerini satmak zorunda bırakıldığını anlatan Arıcan, Fethiye Kaymakamı'ndan destek istedi.
5 bin yıllık geçmişe sahip olan ve UNESCO tarafından dünya mirasları listesinde yer alan Kayaköy, yaşanan imar problemi ile gündemdeki yerini koruyor. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Kayaköy'de yapılaşmayı durma noktasına getiren imar sorununu Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık'a anlattı. Arıcan, Kayaköy'ün imarının olmamasının en çok köylüyü mağdur ettiğini söyleyerek buradaki ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak için inşaat yapamadığı için yerlerini sattığına vurgu yaptı. Bu arazileri alan kişilerin de kaçak yapılaşmaya giderek Kayaköy'ün doğasını bozduğuna vurgu yapan Arıcan, "Ben bir Kayaköylüyüm. Ama Kayaköy'de yaşayamıyorum. Neden, çünkü Kayaköy'ün imar planı yok. Hemen bitişiğimizde olan Ovacık ve Hisarönün'de her taraf imar planı yapılmış ve turizm oralarda gelişmiş. Burada suç devletin. Yani devletin iki kurumu arasında ÖÇK ve Koruma Kurulu arasında uzlaşarak yapılan imar planı hayata geçiremiyor." diye konuştu.
Kayaköy'ün hali hazır planının yapıldığını ve imar planının onaylanacağını belirten Arıcan, planın pek çok kurum müdürlüğüne onay sunulacağını, olumlu görüş alınmaması halinde de Kaya Köylülerin sorunlarının devam edeceğini belirtti.
'BİZ ÇALIŞMA YAPACAĞIMIZ ZAMAN EYLEM YAPILIYOR'
Kayaköy'de yeni bir çalışma başlatılacağı sırada önlerine engel olucu eylemlerin çıktığını söyleyen Kaymakam Ekrem Çalık: "Kayaköy'de bir çalışma başladığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı orada bir ihale yaptığında ihale maiyetinin içinin ne olduğunu bilmeden engel olucu bir takım eylemler başlıyor. Öncelikle bir çalışmaya engel olma fikrinin ortadan kalkması lazım. Orada yapılacak restorasyon ve turizme kazandırılacak çalışma Avrupa'da olduğu gibi kısmen restore edip kullanma, kısmen de aslına uygun restore edip koruma amaçlı yapılmalı. Burada Kayaköylülere çok önemli bir görev düşüyor. Kayaköy bir Şirince bir Alaçatı gibi marka olacak bir yer. Orada işletmecilik yapan Kayaköylülerin sundukları hizmetlerin son derece markalaştırmaları, ucuza kaptırmamaları, ellerindeki o imkanı heder etmemeleri önemli." dedi. CİHAN