Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi· ve Başmakçı Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü'nün aralarında bulunduğu kamu ve sivil toplum kuruluşları Acıgöl'de 3 Ekim 2015 tarihinde düzenlenecek etkinlikte bir araya gelecek.
'Dünya Kuş Gözlem Günü' olarak düzenlenecek olan organizasyonda teleskop ve dürbünle izleme ve Acıgöl havzası ve kuş türleriyle ilgili bilgilendirme yapılacak. 6 kilometrelik bir alanı kapsayan parkurda gezinti gerçekleştirilecek. Etkinliğin düzenlenmesine AKÜ'nün yanı sıra Başmakçı Kaymakamlığı, Başmakçı Belediyesi·, Doğanın Dili· Derneği·, TRAKUŞ, Orman ve Su işleri· Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü Afyonkarahi·sar Şube Müdürlüğü, Pamukkale Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu da destek veriyor.
ACIGÖL, FLAMİNGOLARIN MERKEZİ
16 bin 500 hektar alana sahip Acıgöl, sığ bir tektonik göl özelliği taşıyor. Göl, dağlardan gelen akımlarla, kaynak sularıyla ve doğudan Başmakçı İlçesi'nden gelen Kocaçay'ın sularıyla besleniyor. Kaynakların bulunduğu kesimlerde tatlı su bitki örtüsüne rastlanıyor. Yaz aylarında gölün sularının büyük bölümü çekiliyor. Hem sulak alanda hem de çevresindeki dağlarda üreyen bir kuş türü olan angut, gölde, yıl boyunca çok sayıda görülüyor.
Türkiye'de flamingonun ürediği beş alandan biri kabul edilen Acıgöl'de, flamingo kolonisi bulunuyor. Gölde, kılıç gaga, akça cılıbıt, mahmuzlu kızkuşu, gülen sumru kuşları da barınıyor. Acıgöl'ün kuzeyinde, tuzlaların yakınında, 50 yuvalık bir ince gagalı martı kolonisinin yanı sıra az sayıda sumru ve küçük sumru kuluçkaya yatıyor.
CİHAN