Lavantanın ilk deneme dikimi Edirne'de yapıldı


Türkiye'de lavanta bitkisinin ilk deneme ekimi Edirne'deki Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü arazisinde yapıldı.

Tıp ve kozmetik sanayisinde önemli yer tutan lavanta bitkisi üretiminde Fransa ve Bulgaristan dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Bu ülkelerin her birinde yıllık 40 bin dekarlık alanda bu bitkinin üretimi gerçekleştiriliyor.
Bulgaristan'da komşu olmasına rağmen Lavantanın üretimi Türkiye'de yaygın değil.

Türkiye'de sadece Keçiborlu bölgesinde verimi oldukça düşük Lavandin adı verilen melez bir türün üretimi yapılıyor. Lavanta verimi ve ekonomik değeri bakımından cazip bir bitki. Komşu ülkede dekar başına 10 ile 12 litre arasında bir verim elde ediliyor. Lavantanın litresi 1000 Euro üzerinde piyasada alıcı buluyor. Bu bitkinin bir başka özelliği ise girdi maliyetinin düşük olması olarak göze çarpıyor.

Dekar başına 2 bin civarında fide dikimi yapıldığı ve bunun maliyetinin ise çiftçiye 1,200 TL civarında olduğu belirtildi.

Edirne'de bulunan Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, Bulgaristan'ı dünyada ilk sıralara taşıyan lavanta bitkisini Türkiye'ye getirdi. Lavantanın deneme dikimi ise enstitünün arazisinde gerçekleştirildi.

Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek, lavantanın dünyada ticarete konu olan değişik türlerinin olduğunu belirterek bunlardan 6 tanesinin dikimine başladıklarını söyledi.

Bulgaristan'daki enstitüden 6 bin adet fide temin ettiklerini anlatan Tülek, "Enstitü olarak temin ettiğimiz bu çeşitleri burada üretip bundan sonraki yıllarda çiftçilerimize fide temin etmektir. Amacımız büyük plantasyonlar oluşturup lavanta üretimini Trakya Bölgesi başta olmak üzere Türk çiftçisinin bir kazanımı olarak onların hizmetine sunmaktır." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Lavantanın ilk deneme dikimi Edirne'de yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER