Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün düzenlediği yıllık değerlendirme toplantısında İngiltere, Ukrayna, Kırım, Gürcistan ile ilişkilerine de değindi. Yaklaşık 1,5 saat boyunca gazetecilerin sorularını cevaplayan Lavrov'u 420'den fazla gazeteci takip etti.
Rusya Dışişleri Bakanı, İngiltere'de bir mahkemenin Aleksandr Litvinenko'ya ilgili kanaatinin, İngiltere ve Rusya ilişkilerini zorlaştıracağını söyledi. Litvinenko davası etrafında yaşananları "şov" olarak niteleyen Lavrov, "İngiliz Dışişleri'nin söyledikleri arasından bir tek şeyi kabul ediyorum: Litvinenko davası ikili ilişkileri daha da zorlaştıracak. Tamamen katıldığım kısmı bu. Ama sadece Litvinenko davası değil, davanın etrafındaki şov." dedi. Lavrov, "Dahası ilişkiler hiçbir 'belki' veya 'ihtimal' olmadan zorlaşacak." dedi.
LİTVİNENKO DAVASI İLİŞKİLERİ ZORLAŞTIRACAK
2006 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da radyoaktif maddeyle zehirlenerek öldürülen eski Rus istihbarat servisi ajanı Aleksandr Litvinenko'ya düzenlenen suikasti soruşturan İngiliz mahkemesinin hakimi, suikastin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle gerçekleştiğini iddia etmişti.
Bugün düzenlediği yıl sonu değerlendirme toplantısında konuyla ilgili yöneltilen bir soruya cevaben konuşan Lavrov, "İngiltere'nin Aleksandr Litvinenko'yla ilgili kamu soruşturması 'belkilere' ve 'büyük ihtimallelere' dayanıyor. İngiliz mahkemesi, Rus yetkililere yönelik suçlamalarını destekleyecek hiçbir kanıt sunmadı. İngiliz hükümeti liderliği, Litvinenko soruşturmasıyla ilgili yorumları nedeniyle iftira ettikleri gerekçesiyle mahkemeye verilmedi." dedi.
'NORVEÇ'E GEÇEN MÜLTECİLERİ GERİ ALMAK İSTEMİYORUZ'
Basın toplantısında çeşitli konularda kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Lavrov, Rusya'dan Norveç'e geçen mültecileri geri almak istemediklerini söyledi. Mültecilerin Rusya'ya geliş nedenleri konusunda kendilerine yanlış bilgi verdiklerini belirten Lavrov, "Bu kişiler Rusya'ya çalışmak için veya yakınlarını ziyaret etmek için gelen kişiler. Rusya'ya geliş nedenlerini hiç Norveç'e geçişte transit olarak kullanmak olarak deklare etmediler." dedi.
Bunun, söz konusu kişilerin yanlış beyanatta bulunduğu anlamına geldiğini belirten Lavrov, "Bu yüzden bu kişileri geri almak istemiyoruz. Bizim yasalarımızı ihlal ettiler ve Norveçli ilgili otoritelerle bu sorunu Norveç ve Rusya'nın çıkarlarına olacak şekilde çözmek için anlaştık." diye konuştu. Lavrov, Norveç ve Rusya arasında bir geri kabul anlaşması olduğunu hatırlattı.
KIRIM'IN GERİ VERİLMESİ KONUSUNDA KİMSEYLE GÖRÜŞMEYECEĞİZ
Lavrov ayrıca Kırım'la ilgili bir soru üzerine de Kırım'ın geri verilmesine dair kimseyle görüşmeyeceklerini söyledi. Lavrov, "Geri verecek hiçbir şeyimiz yok. Kırım, bu yarımadanın halkının isteği doğrultusunda Rusya'ya bağlandı, yani Kırım Rusya Federasyonu'nun parçasıdır." dedi.
Lavrov, "Bu onların, Kırım referandumla Rusya'ya bağlandıktan sonra, Ukrayna yasalarına göre hiçbir hakkı olmayan ve kendilerine bu haklar verilmiş olanlar da dahil, niyet beyanıdır." diye ekledi.
NORMANDİYA DÖRTLÜSÜ 8 ŞUBAT'TA TOPLANACAK
Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü: "Elbette sürekli Donbas'ı bu yıl yeniden alacaklarını ve bir sonraki yıl da Kırım'ı alacaklarını söyleyen Ukraynalıların mantığını takip edebilirsiniz; ama aslına bakarsanız Minsk anlaşmasının uygulanması hakkında konuşsak daha iyi olacak." dedi.
Lavrov, Minsk - 2 Anlaşmasının ve Normandiya Dörtlüsü'nün vardığı anlaşmaların sıkı bir şekilde uygulanmasını isteyeceklerini de sözlerine ekledi. Lavrov, Normandiya Dörtlüsü'nün de 8 Şubat'ta bir toplantı gerçekleştireceğini belirtti.
GÜRCİSTAN İLİŞKİLERİ DERİN DONDURUCUDA
Basın toplantısında Gürcistan ile ilişkilerine de değinen Lavrov, Moskova'nın Gürcistan vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldırmaya hazır olduğunu; ancak iki ülke arasında halen hiçbir diplomatik ilişki bulunmadığını söyledi. Gürcistan-Rusya ilişkilerinin "derin dondurucu kaldırılmış" durumda olduğunu söyleyen Lavrov, "Biz vize uygulamasını kaldırmaya hazırız; ama diplomatik ilişkiler yokken bunu yapmak garip olur." dedi.
CİHAN