Levhalar camileri ve tarihi yanlış anlatıyor


Tarihi eserlere yönelik restorasyon çalışmaları yurt genelinde sürüyor. Yüzlerce eser ağır aksak da olsa elden geçirilip sağlamlaştırılıyor. Restorasyon esnasında yapılan hatalar ise yürekleri burkuyor. Son dönemde sıkça yapılan hatalardan biri de tarihi mekanlar önüne konulan tanıtım levhalarındaki bilgi yanlışları. Levhaya göre Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid 1889 yılında tahta çıkmış ve 1403 yılına kadar ülkeyi yönetmiş.

Bursa'da restore edilip hizmete açılan Yıldırım Bayezid Camisi ile Yeşil Türbe ve Cami'sinin tanıtım levhalarında hatalar mevcut. Uzman turizm rehberi Mustafa Güleryüz, "Yeşil Türbe ve Camide de türbenin girişine doğru merdivenlerin solunda konulan levhada da Yıldırım Bayezid'in annesi Devlet Hatun'dur olarak yazıyor. Oradaki yazı Çelebi Mehmet'in annesi Devlet Hatun'dur olarak düzeltilmesi lazım." dedi.

Mustafa Güleryüz Yıldırım Bayezid camisinde ki hataları ise şöyle sıraladı: "Yıldırım Bayezid külliyesinde tadilatı ve restorasyon, özellikle çevre düzenlemesi çok yeni. Yaklaşık bir sene oldu biteli. Külliyeyi tanıtım için yazılan yazıda çok bariz bir hata işlenmiş. Birincisi '29 yaşında iken başına geçtiği devleti 1889-1403 yılları arasında yönetti' yazmışlar. Halbuki oradaki tarih 1389 olması lazım. Yazım hatası olarak birinci hata burada var. İkincisi ise şadırvanın olduğu yerdeki tanıtım levhasında da caminin içindeki çinilerden bahsediliyor ki burada hiç çini olmadı. Üçüncüsü ise cami taç kapısı ana giriş kapısının sağında camdan yapılan levhada '15. Yüzyıl' olarak yazıyor. Halbuki caminin inşa tarihi 1390 ve 95 yılları arası. Bu tarih zaten şadırvanın alt tarafında ki tanıtım levhasında da var. 1390 yılı 15. Yüzyıl olmaz. Bunlar belki önemsiz hatalar gibi görünebilir ama düzeltilmesinde çok fayda olduğunu mülahaza ediyorum."

Cami ve türbelerde yapılan restorasyonların başarılı olduğunu anlatan uzman rehberi Güleryüz, şunları söyledi: "Restorasyonlara diyecek bir şey yok. Yeşil Cami ve Türbe de ihtişamına kavuştu. Yanındaki kabirler ve mezarlıklarda ihya edildi. Ayrıca Hasan Can'ın mezarı başına tanıtım levhası konulması çok hoşuma gitti, çok beğendim. Ama böyle hatalarında düzeltilmesi açısından böyle bir uyarıda bulunmak elzem oldu." CİHAN
<< Önceki Haber Levhalar camileri ve tarihi yanlış anlatıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER