Afyonkarahisar, lokum ve sucuğundan sonra yöresel patikleriyle de ün salacak. İhsaniye ilçesinde hanımların ellerinde ördüğü yöresel patiklere 'İhsaniye Patiği' ismiyle patent alındı. Belediye tarafından bir yıldır sürdürülen çalışmalar sonrasında alınan patent sayesinde patiklerin satış ve pazarlanma sürecine yönelik birde proje hazırlanıyor. Patikler artık sadece kızların gelinlik çeyizi olarak sandıklarda kalmayıp, belirli noktalarda satışı yapılarak misafirlere hediye edilecek.
İhsaniye Belediye Başkanı Şaban Çabuk, ev hanımlarının ürettiği patiklerin patentini aldıklarını söyledi. Çabuk, el emeği göz nuru üretilen patiklerin artık lokum ve sucuğun yanında hediye olarak misafirlere ulaştırılacağını belirtti. Patiğin kültürel bir değer olduğunu ifade eden İhsaniye Belediye Başkanı, "İlçemizde ev kadınlarının ürettiği patikleri belediye olarak satın alıyoruz. Patiklerimizi Afyonkarahisar'daki otellerimize de göndereceğiz. Oteller de hediyelik eşya bölümlerinde ve otogardaki hediyelik eşya mağazalarında yerini aldı." dedi.
"50 YILDIR ÇORAP ÖRÜYORUM"
50 yıldır çorap ördüğünü belirten Hacer Çınar (76), bunu annesinden ve ninesinden öğrendiğini söyledi. Eskiden çorap şeklinde uzun ördüklerini ifade etti. Çınar, çizme ve botların yaygınlaşmasıyla şimdi patik şeklinde ördüklerini kaydetti. Çınar, "Patiklerimiz artık daha çok çeyizlik ve hediyelik örülüyor. Normal ipten beş tane şiş kullanıyoruz. Patiğin önce burnundan başlanılıyor sonra topuk kısmı ayrılıyor sonra yan kısımlarından ilmek alınarak tamamlanıyor. En çok koçboynuzu, kiraz, çilek, papatya, kardelen, çiçek modeli tercih ediliyor." diye konuştu.
CİHAN