Londra merkezli Statewatch’tan ‘Yalçınkaya’ raporu

Londra merkezli insan hakları örgütü Statewatch tarafından çarşamba günü yayınlanan yeni bir rapor, Türk yetkililerin ByLock kullandıkları gerekçesiyle Gülen hareketi üyelerine yönelik soruşturmalarında gerçekleştirdiği sistematik insan hakları ihlallerini ortaya koyuyor.

SHABER3.COM

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 26 Eylül 2023'te verdiği 'Yalçınkaya ' dosyası kararıyla Türkiye'de milyonlarca kişi etkileyen hukuksuz yargılamalarla ilgili son noktayı koymuştu. Ayrıca 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), şifreli mesajlaşma uygulaması ByLock'u kullandıkları için haklarında “terör örgütü üyeliğine ilişkin mahkumiyet kararı verilen” 1000 kişinin başvurularını 5 dosya altında birleştirerek Ankara’ya iletti.

Mahkeme; kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesinin ihlal edildiğini söylemesine ve Türkiye'den gerekli önlemleri almasını istemesine rağmen bu karar hala uygulanmıyor. 

1991 yılında Londra'da kurulan İnsan Hakları izleme örgütü Statewatch Türkiye'de AİHM kararının uygulanmadığını ve hukuksuzlukların hala yaşandığını ortaya koydu. 

Hukukçular Dr. Emre Turkut ve Brüksel merkezli avukat Ali Yıldız tarafından hazırlanan yeni rapor, Signal ve Telegram benzeri herkese açık şifreli bir mesajlaşma uygulaması olan ByLock’u kullandıkları iddiasıyla yaşananları ortaya koyuyor 



Rapor aynı zamanda ByLock verilerinin Türk yetkililer tarafından yapılan resmi analizini de araştırıyor ve kayıtlardaki çok sayıda tutarsızlığı ortaya çıkarıyor. Kullanıcıların oturum açmadan gönderilen mesajlar ve zaten oturum açmış veya kapalıyken oturum açma veya kapatma gibi kronolojik olarak anlamsız günlük verileri gibi sorunlara işaret ediyor.

Bu anormallikler, veri toplama ve işleme yöntemlerinde temel hatalara işaret ediyor ve ByLock kullanımının suçlama süreçlerinde delil olarak güvenilirliğini sorgulatıyor. Dijital delillerin kullanımı dünya genelinde artıyor ve bu tür delillerin adil yargı hakkına ve insan hakları standartlarına uygun olarak kullanılması önemlidir.

Dr. Turkut, raporun bir yazarı olarak, “Bulgularımız, Türk yargı sisteminde adil yargı hakkını sağlamak ve insan hakları standartlarını korumak için acil reformlara ihtiyaç olduğunu vurguluyor” diyor. Ayrıca rapor, Türk yetkililer tarafından çıkarılan ByLock verilerinin bütünlüğü konusunda endişeleri dile getiriyor ve resmi olmayan kurtarma araçlarının kullanımını ve standartlaştırılmış bir adli prosedürün eksikliğini vurguluyor

1991 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da kurulan Statewatch , Avrupa Birliği'ndeki sivil özgürlükleri ve diğer konuları izleyen ve araştırmacı raporlamayı ve araştırmayı teşvik ede
<< Önceki Haber Londra merkezli Statewatch’tan ‘Yalçınkaya’ raporu Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER