Lord Maclennan: Hizmet'in radikalizme çözüm önerileri tüm dünyaya duyurulmalı


İngiliz Lord Maclennan of Rogart, radikal tehditlerin dünya genelinde çok ciddi seviyeye ulaştığını belirterek, Hizmet Hareketi'nin bu mücadelede "harika bir iş" çıkardığını söyledi. Lord Maclennan, "Bu hareketin mensupları, diğer toplum ve inançlara mensup insanların takdirini hak ediyor." diye konuştu.

Hizmet Çalışmaları Merkezi (The Center for Hizmet Studies) tarafından hazırlanan "Şiddet içerikli radikalliğe karşı Hizmet Hareketi'nin çözümü" başlıklı rapor, Lordlar Kamarası'nda tertip edilen panelde masaya yatırıldı.

Panele ev sahipliği yapan Lord Maclennan, "Şu anda var olan tehditler çok ciddi seviyede. Hizmet Hareketi, bu konuya yönelik harika bir iş çıkarıyor." diye konuştu. Bütün din müntesiplerinin farklı görüşlere hoşgörülü ve saygılı yaklaşmak zorunda olduğunun altını çizen Lord Maclennan, Hizmet'in bu konudaki yaklaşımının rapora yansıtıldığını ifade etti.

Lord Maclennan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir önceki konuşmacı, 'Allah insanları birbirinin aynısı değil, farklı inançlara sahip olarak yarattı' dedi. Bu çok doğru. Umuyorum bu hareket bu görüşü sadece bu ülkeye değil başka ülkelere de yayar." Radikalizm tehdidiyle mücadeleye yönelik hazırlanan rapor için Hizmet'e teşekkürlerini sunan Lord, "Umarım hakkında yapılan tartışmalar, bu raporu daha da güçlendirir ve bu şekilde daha geniş kitlelere duyurulur." ifadelerini kullandı.

HİZMET'İN OLDUĞU YERDE RADİKAL DÜŞÜNCE YER BULAMAZ

Hizmet Çalışmaları Merkezi Direktörü Dr. İsmail Mesut Sezgin ise Fethullah Gülen'in şiddeti kategorik olarak reddettiğine dikkat çekerek, "Geçmişten bugüne söylemlerine baktığımızda bu konuda tutarlı olduğunu görüyoruz." diye konuştu. Dr. Sezgin, Gülen'in din adına şiddeti ve aşırıcılığı reddetmesinin stratejik bir tercih olmadığını, aksine dini anlayışının bir gereği olarak böyle bir tutum sergilediğini vurguladı.

Sezgin, "Gülen, Müslümanları şiddeti reddetmeye ve İslamı bütüncül olarak görmeye çağırıyor. Müslümanların, insan hakları savunucusu olması gerektiğini, bunun için de eğitim ve sanata daha çok önem verilmesi gerektiğini vurguluyor." diye konuştu.

Dialogue Society Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Özcan Keleş de panelde yaptığı konuşmada, Hizmet'in temel öğreti ve uygulamalarının, "aşırıcılığı kendiliğinden ortadan kaldıran bir yaklaşım" olduğuna dikkat çekti. Hizmet metodunun İslami ve insani olduğu için toplum üzerinde etkili olduğunun altını çizen Keleş, "Gülen'in düşüncesi ve Hizmet'in pratiğinin yer ettiği kişi ve toplumlarda terör düşünceli yaklaşımların tutunması çok zor. Birinin varlığı, diğerinin varlığını imkansız kılıyor." tespitinde bulundu.

Londra merkezli faaliyet gösteren Hizmet Çalışmaları Merkezi tarafından hazırlanan raporda "cihad, intihar saldırıları, terörizm, İslam devleti, tekfir anlayışı" gibi konularda Gülen'in söylemleri analiz ediliyor ve bu fikirlerin radikalleşme problemini nasıl önleyebileceğine dair örneklere yer veriliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Lord Maclennan: Hizmet'in radikalizme çözüm önerileri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER