Güne enerjik başlamak için kahvaltıda bir fincan kahve içiyorsunuz. Ardından, işe veya okula gitmek için hazırlanıyorsunuz, ancak sabah yorgunluğu hala üzerinizde. Oysa gece uykunuzu da almıştınız. Veya belki de son zamanlarda sık sık kas krampları yaşıyorsunuz ve bu size oldukça rahatsızlık veriyor. Özellikle belli dönemlerde artan baş ağrılarınız, uykuya dalmada güçlüğünüz veya artan huzursuzluğuz mu var? Bu ve benzeri bazı sorunlarınızın temelinde günlük magnezyum ihtiyacınızı karşılayamamanız yatıyorsa? Evet, yanlış duymadınız, magnezyum eksikliği birçok insanın karşılaştığı ancak çoğunlukla göz ardı ettiği bir sorundur. Magnezyum, vücudunuzda bulunan ve hayati önem taşıyan 7 mineralden biridir.
Vücudunuzdaki her hücre magnezyum mineralini içerir ve çalışması için ona ihtiyaç duyar. İnsan bedeninde magnezyumun yaklaşık yüzde 60'ı kemikte, geri kalanı ise kaslarda, yumuşak dokularda ve kan da dahil olmak üzere sıvılarda bulunur. Toprakta ve denizde doğal olarak bulunan magnezyum 600'den fazla reaksiyonda rol oynar. Çoğumuz belirli vitaminlerin ve takviyelerin değerini fark etsek de, magnezyumun önemi ve gerekliliği henüz çok bilinmiyor maalesef. Ancak magnezyum eksikliği ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden dolayı dikkate almak gerekiyor.
Magnezyumun Görevleri; Tek Mineral Çok Sorumluluk
Magnezyum birçok temel vücut fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olur. En önemli görevi sağlıklı enzim fonksiyonunu sağlamaktır. Magnezyum, enerji üretimi, glikoz metabolizması, stresin düzenlenmesi, kemik mineral metabolizması, kardiyovasküler düzenleme ve D vitamini senteziyle aktivasyonu dahil olmak üzere vücutta bir dizi kritik süreçte yer alan bir mineraldir. Sinir sistemini sakinleştiren ve beynin dinlendirici bir duruma geçmesine izin veren belirli hormonları düzenleyerek derin, onarıcı uykuyu desteklemede önemli bir rol oynar. Yağ asitlerinin ve proteinlerin sindirimini kolaylaştırır ve kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri
Magnezyum eksikliği genellikle rutin kan tahlillerinde bakılmadığı için ancak bazı semptomlarla anlaşılabilir. Kas krampları, ishal, kusma, yorgunluk, enerji düşüklüğü, uykusuzluk, artan kaygı ve/veya depresyon gibi belirtiler, vücuttaki magnezyum düzeylerinin düşük olduğunu gösterebilir. Bu nedenle, bu semptomlarla karşılaşıldığında, magnezyum eksikliğini göz önünde bulundurmak ve başka nedeni olup olmadığını doktorların yardımıyla tespit etmek önemlidir.
Besinlerle Yeterli Magnezyum Alınabilir mi?
Vücudun ihtiyacı olan ve önerilen magnezyum düzeyine ulaşmak için tüketebileceğiniz birçok besin vardır. Uzmanlar özellikle kabak çekirdeğini akşamları bir avuç kadar tüketmenin magnezyum ihtiyacını giderdiğini ve uykuya geçişi kolaylaştırdığını belirtiyor. Ayrıca brezilya cevizi, ıspanak, tam tahıllar, badem, kaju fıstığı, kuru incir, bitter çikolata, avokado, muz, orman meyveleri, somon oldukça iyi magnezyum depolarıdır. Normal şartlarda, dengeli beslendiğimizde tüm temel ihtiyaçlarımız karşılanır. Besinlerden yeterli miktarda magnezyum almak için "odaklı" yemek planlaması gerekebilir ve ama yine de bu mümkündür.
Magnezyumun vücudumuzda yetersiz kalmasının bazı nedenleri olabilir. Dengesiz ve yetersiz beslenme başlıca sebep olmakla beraber yoğun egzersizle birlikte terlemeyle magnezyum kaybı artar. Aşırı kafein tüketimi de vücuttan magnezyum atılımını tetikler. Magnezyum seviyesi olması gereken değerin altındaysa magnezyum takviyeleri kullanmak gerekebilir. Ama magnezyumun farklı formları vardır ve doğru formunu doğru ihtiyaç için kullanmak pek çok insan için kafa karıştırıcı olabilir.
Hangi Magnezyum Formu Ne İçin Kullanılır?
Magnezyumun farklı formları, çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılabilir. İşte bazı yaygın magnezyum formları ve kullanım alanları:
-Magnezyum Sitrat: Sindirim sorunları, kabızlık veya magnezyum eksikliği semptomlarını hafifletmek için tercih edilir. Ayrıca, kemik sağlığını desteklemek ve kas spazmlarını azaltmak için de kullanılabilir.
-Magnezyum Oksit: Kabızlık ve sindirim rahatsızlıkları için kullanılır. Ancak, diğer magnezyum formlarına kıyasla bağırsaklardan emilimi daha zordur.