Mahkemeden akıl almaz gerekçe

Yargı, IŞİD’in Türkiye’de düzenlediği ilk kanlı eylemle ilgili çok tartışılacak bir karara imza attı. Niğde Ağır Ceza Mahkemesi, 3 kişiyi şehit eden IŞİD üyelerine ‘kamu görevlilerini kasten öldürme’ suçundan ceza verdi. Kararda ‘IŞİD terörü’ yer almayınca birçok kanlı eyleme imza atan örgüt davada tescillenmemiş oldu

Mahkemeden akıl almaz gerekçe

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Türkiye'de düzenlediği ilk kanlı eylem olarak kayıtlara geçen Niğde'nin Ulukışla ilçesindeki silahlı saldırı davasında ‘'terör örgütü'' kararı çıkmadı. 20 Mart 2013'teki silahlı saldırıda 1'i sivil 3 kişiyi şehit eden IŞİD üyelerine ‘terör örgütünden' değil ‘kamu görevlilerini kasten öldürme' suçundan ceza verildi. 


3 eylemciye toplam 10 müebbet hapsin çıktığı kararda, TCK 314. maddeyi içeren ‘terör örgütü suçlaması' değil ‘anayasayı ihlal ve kamu görevlisini kasten öldürmeden' işlem yapıldı. Mahkemenin verdiği kararda “IŞİD terör örgütü” yer almayınca Türkiye'de birçok kanlı eyleme imza atan örgüt davada tescillenmemiş oldu. 

YOL KONTROLÜNDE ATEŞ AÇTILAR

Olay, Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014'te meydana gelmişti. K.Ö'nün yönetimindeki taksi ile İstanbul'a gitmek üzere Hatay'dan yolan çıkan Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, Ulukışla-Adana Otoyolu'nun Gedeli viyadüğündeki rutin yol kontrolünde taksiyi durdurmak isteyen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açmıştı. 

3 KİŞİYİ ŞEHİT ETTİLER

IŞİD'li teröristler Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban'ı şehit edip 7 asker ve yolcu otobüsündeki bir kişiyi de yaraladıktan sonra gasbettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar'ı da öldürerek kaçmışlardı. Çatışmada yaralanan ve tedavi için Eminlik köyündeki 3 No'lu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na giden teröristlerden 2'si burada, diğeri de Köşkönü köyünde yakalanmıştı. 

CEPHANELİKLE YAKALANDILAR

Teröristlerin üzerinde ve gasbettikleri kamyonda yapılan aramada 3 kalaşnikof, 3 tabanca 7 el bombası, 2 susturucu, 3 kasatura, telsiz ve batarya ele geçirilmişti. 

IŞİD terör örgütü üyesi olduğu belirtilen ve Ankara'ya gönderilen teröristler, sorgularının ardından sevk edildikleri Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmıştı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada Fuad Mövsümöv de bu kişilere yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. Sanıklar Ankara Sincan Cezaevi'ne konulmuştu.

3 YIL SÜREN DAVA AŞAMASI

Üç yıl boyunca süren 4'ü tutuklu 9 sanığın yargılandığı davanın 7'nci duruşmasında karar verildi.  15 Haziran'da Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında saldırıyı gerçekleştiren İsviçre vatandaşı Çendrin Ramadani, Almanya vatandaşı Benjamin Xu ve Makedonya vatandaşı Muhammed Zakiri, toplam 10 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 422 yıl hapis cezasına çarptırıldı.  Eylemin asıl failleri olan üç IŞİD'li, anayasayı ihlal ve kamu görevlilerini kasten öldürmeden ceza alırken aynı davada terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan yargılanan Fuad Mövsümöv'e ise terör örgütü üyeliğinden 13 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Asıl eylemciler terör kapsamına alınmazken yardım ve yataklık yapan terör kapsamına alınması dikkat çekti. 

SİVİLLERE TERÖR DAVASI

Niğde'de, bir astsubay ve polisinde yer aldığı 3 kişiyi şehit eden, silahlarıyla yakalanan ve IŞİD bağlantıları ortaya konan eylemcilerin ‘silahlı terör örgütünden' yargılanmayıp gazetecilerin, akademisyenlerin, siyasetçilerin, yazarların, sivil toplum kuruluşu mensuplarının silaha ve şiddete bulaşmadıkları halde terör örgütünden yargılanmaları tartışma konusu oldu.

ERDOĞAN ‘ALÇAKÇA TERÖR EYLEMİ' DEMİŞTİ

Niğde saldırısıyla ilgili o dönemde Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, miting meydanında yaptığı konuşmada Ulukışla'daki IŞİD saldırısını alçakça bir terör örgütü olarak nitelendirmişti. Yine o dönemde Terörle Mücadeleden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Beşir Atalay da saldırganların IŞİD bağlantısına dikkati çekerek Türkçe bilmedikleri tespit edilen saldırganların Suriye vatandaşı olduğunun kendisine iletildiğini söylemişti.

‘TÜRKİYE IŞİD İLE YÜZLEŞEMEDİ'

Olayda şehit olan kamyon şoförü Turan Yaşar'ın yakınlarının avukatı Ali Çil, konu hakkında itirazlarını şöyle dile getirdi: “Davada hep sorunlar yaşandı. Davanın başında dosyayı incelememiz sorun oldu. Usule çok itirazlarımız oldu. Mahkeme heyeti 3 defa değişti. Sanıklar mahkeme salonuna hiç gelmedi. Bu dava 314. maddeyle yani terör örgütü suçuyla tescillenmeliydi.  yargılama eksik 

Ancak bu yapılmadı. Şahıslar 309. madde olan anayasal düzeni bozmaktan ve kamu görevlisini kasten öldürmekten yargılandı. Kararda bu şekilde çıktı. Cezaların ağır olması olumlu ancak terör örgütü üzerinden bir yargılama yapılmaması eksikliktir. Bir af çıksa ne olur bunu düşünmek lazım. Yardım yapana ‘terör örgütünden', asıl suçu işleyenlere ise ‘kamu görevlisini öldürmekten' ceza veriliyor. 

ADİ VAKAYA BÜRÜNDÜ

Bunu anlamak mümkün değil. Bu yönde itirazım zapta geçirildi. Türkiye'nin bu davada IŞİD ile yüzleşmesi gerekiyordu. Ancak olay adi bir vakaymış hüviyetine büründü. Bu dava IŞİD davası olarak görülmedi. Tabi karar hakkında gerekçeli kararı göreceğiz, neden böyle oldu. Dava, Yargıtay'a taşınacak umarım burada dikkate alınır.”

AB TERÖR MEVZUATIYLA İLGİLİ ENDİŞELERİNDE HAKLI ÇIKTI

Güvenlik ve Strateji Uzmanı Davut Erdoğan: Ulukışla davasında TCK'nın silahlı terör örgütü suçunu düzenleyen 314. maddesine yer verilmemesi, saldırganların bir terör örgütü kapsamında yargılanmaması AB'nin terör mevzuatıyla ilgili endi-şelerini haklı çıkarıyor. Ortada 3'ten fazla kişiyle gerçekleştirilmiş bir silahlı saldırı, 3 şehidimiz,  ele geçirilmiş silahlar ve şahısların IŞİD bağlantıları var ama dava terör örgütü kapsamına alınmıyor. Türkiye'nin IŞİD terör örgütüne yönelik muhatap olduğu iddialar ve suçlamalara gerekçe oluşturacak bir karar çıkıyor. Saldırganların IŞİD bağlantılarının göz ardı edilerek karara bağlanması anlaşılır gibi değil. Bu tür uygulamalar Türkiye'nin imajına zarar vermekle birlikte keyfi uygulamaların da önünü açabilmektedir. Yargı güven kaybediyor ve uluslararası platformlarda Türkiye'ye yönelik iddiaları da beraberinde getiriyor. 

BİR ARKA PLANI VAR AMA...

Gazeteciyi, akademisyeni, yazarı, sivil toplum kuruluşlarını terör örgütü kapsamına alıp yargılıyoruz. Silahlı saldırı düzenleyenleri, terör eylemi yapanları IŞİD bağlantıları bilindiği halde terör kapsamına alınmıyor. Bunda da bir iş var, yakında kokusu çıkar. IŞİD terör örgütünü yargı bağlamında tescillemek için önemli bir fırsattı bu dava, ancak değerlendirilememiştir. Kuşkusuz bu olayın bir arka planı var ama biz bunu bilmiyoruz.

Özgür Düşünce
<< Önceki Haber Mahkemeden akıl almaz gerekçe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER