Makedonya Dışişleri Bakanı 13 yıl sonra Atina'da


Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Yunan mevkidaşı Nikos Kotzias'ın daveti üzerine Atina'ya geldi.

Yaklaşık 13 yıl sonra Makedonya'dan dışişleri bakanı seviyesinde ilk kez yapılması bakımından sembolik önemi de bulunan ziyarette Kotzias ve Poposki, 24 yıldır süren "isim anlaşmazlığı" sorununa çözüm bulmayı kolaylaştırması hedefiyle geçen yaz kabul edilen 11 Güven Artırıcı Önlem'i masaya yatıracak.

Dışişleri Bakanı Kotzias, Poposki'yi bakanlık girişinde karşıladı. Tokalaşan iki bakan daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Görüşme öncesi bir kez daha basın mensuplarının görüntü alabilmeleri için tokalaşan dışişleri bakanları heyetler arası toplantıya da başkanlık edecek.

Kotzias ve Poposki, düzenleyecekleri ortak basın toplantısında olumlu yönde hareketliliğin yaşandığı iki ülke ilişkilerinde gelinen aşamayı değerlendirecek.

Görüşmelerden iki ülke arasında Makedonya 'isim anlaşmazlığı'na ilişkin esaslı bir çözüm adımı atılması beklenmiyor. Taraflar, yaz aylarında Üsküp'te kabul edilen "11 Güven Artırıcı Önlem" paketini gözden geçirecek ve yeni işbirliği alanlarına ilişkin fırsatları ele alacak.

Makedonya'nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine engel olan 'isim anlaşmazlığını' çözmek için kolaylaştırıcı rol oynayan güven artırıcı önlemler paketi, ticaret, ulaştırma, enerji, güvenlik, kültür ve eğitim gibi bir çok alanda işbirliğine gidilmesini hedefliyordu.

GRUEVSKİ: ÇÖZÜMÜ HALKA SORALIM

Öte yandan önceki gün Guardian gazetesine bir röportaj veren Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Yunanistan ile isim anlaşmazlığına bulunacak çözümü referanduma götürmeyi önerdi. "Bir çözüm bulmak için Yunanistan ile diyaloga hazırız." diyen Gruevski, daha önce savunduğu gibi nihai çözüme referandumda halkın karar vermesi gerektiğini belirtti: "Bir çözüm bulmak için Yunanistan ile diyalog başlatmak istiyoruz. Eğer çözüm bulursak bunu vatandaşlara götürmek ve referandum yapmak gerekir. Vatandaşlara sormalıyız: Bu doğru mu yanlış mı?"

ÇOK SAYIDA FORMÜL İŞE YARAMADI

Yunanistan ve Makedonya arasında 24 yıldır süren soruna ilişkin bir çok defa çözüm girişimlerinde bulunmuştu. 2008'de New York'ta taraflarla bir araya gelen Birleşmiş Milletler (BM) Özel Elçisi Matthew Nimetz, isim sorununa çözüm bulma müzakerelerinin bir kez daha başarısızlıkla sonuçlandığını açıklamıştı.

Atina ve Üsküp, isim konusunda kırmızı çizgilerinden geri adım atmamakta ısrar ederken, BM'nin 2008'de sunduğu çözüm paketinde "Makedonya Halk Cumhuriyeti, Makedonya Demokratik Cumhuriyeti, Bağımsız Makedonya Cumhuriyeti, Yeni Makedonya Cumhuriyeti ve Yukarı Makedonya Cumhuriyeti" isimlerinden dört tanesine Atina karşı olduğunu ilan etmişti. Dönemin Başbakanı Kostas Karamanlis, Atina'nın çözüm yaklaşımına sadece "Yukarı Makedonya Cumhuriyeti" adının cevap verdiğini kaydetmişti.

Atina, "içte ve dışta kullanılacak tek isim" üzerinde çözüme ulaşılmasını isterken, "net, pratik, işler çözümün; coğrafi tanımlamayla mümkün olacağını" savunuyor.

Makedonya ise "iki ülke ilişkilerde bir" ve "dünya ile ilişkilerde bir" olmak üzere "iki isimli çözüm" tezini savunmuştu. Üsküp, "zaman ve coğrafi" tanımlamayı kabul etmiyor ve ABD'nin perde arkasından hissettirdiği destek ile anayasal isminin 120 civarında ülke tarafından tanınması kozunu kullanarak geri adım atmak istemiyordu. Şimdi olduğu gibi eskiden de Gruevski referandum çözümünü dile getirmişti. Makedonya, "Makedonya Halk Cumhuriyeti ve Bağımsız Makedonya Cumhuriyeti" isimlerine sıcak bakıyor.

24 YILDIR PAYLAŞILAMAYAN İSİM

Makedonya'nın isim sorunu, Makedonya'nın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılına dayanıyor. Yunanistan, "Makedonya" isminin kendisinin tarihsel mirası olduğunu ve Makedonya isimli devletin tanınması halinde tarih ve kültürünün reddi olacağını ileri sürüyor. Yunanistan'ın kuzeyinde kalan bölgenin adının Makedonya olması, Yunanistan'ı gelecekte Makedonya'nın toprak hakkı talep edebileceği endişelerine de sevk ediyor. Şu anda Makedonya BM'de resmi olarak Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti veya FYROM olarak geçiyor. CİHAN
<< Önceki Haber Makedonya Dışişleri Bakanı 13 yıl sonra Atina'da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER